BiH

Marfi: Pravosuđe BiH ne funkcioniše, nadležni moraju pomesti pred svojim vratima

Marfi: Pravosuđe BiH ne funkcioniše, nadležni moraju pomesti pred svojim vratima
Foto: Nedžad Uglješa / Arhiva | Marfi: Pravosuđe BiH ne funkcioniše, nadležni moraju pomesti pred svojim vratima

SARAJEVO - Pravosudni sistem BiH ne funkcioniše, nema napretka ka reformama, pravosuđe mora procesuirati korumpirane aktere koji su na vlasti i pomesti pred svojim vratima, a to znaju i građani i pravosuđe.

Ovo smatra Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH, koji je u svom blogu, objavljenom na zvaničnoj stranici Ambasade SAD-a, ocijenio da je povjerenje građana u sposobnost pravosudnog sistema BiH da se bori protiv korupcije na najnižem dosadašnjem nivou.

"Neki tužioci i sudije čak priznaju kako su oni dio problema, vjeruju kako je njihova profesija vrlo podložna podmićivanju i vide sistem kao kompromitovan političkim uticajem i korupcijom", napisao je Marfi.

On ističe da su za postizanje većeg nivoa vladavine prava u BiH, potrebne značajne promjene, da će SAD i prijatelji pomoći BiH, ali da to ne mogu bez odgovora nadležnih.

"Moramo vidjeti napredak, kao i predanost VSTV, sudija i tužioca reformama. Pravosuđe mora procesuirati korumpirane aktere. Međutim, prije nego što to bude u stanju učiniti, mora pomesti pred svojim vratima", naglasio je Marfi i dodao da niko ne bi trebao biti zadovoljan kada su na najkorumpiraniji slobodni i kada su oni na vlasti nedodirljivi nauštrb običnih građana.

"Korumpirani čelnici često ignorišu pitanja koja su bh. građanima najvažnija – kvalitetna radna mjesta, kvalitetne škole, pouzdana zdravstvena zaštita i vladavina prava", napisao je Marfi.

On smatra da stabilnost u BiH zahtijeva povjerenja javnosti u državne zakone i institucije, ali da pravosuđe očigledno nije nezavisno te da mnoge sudije i tužitelji ignorišu tešku korupciju i idu linijom manjeg otpora.

"To rezultuje gotovo potpunim nekažnjavanjem korumpiranih ljudi na vlasti, takozvanih 'velikih riba' koje su uključene u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal. Takođe, VSTS mora iskorijeniti korupciju u vlastitim redovima. Oni koji predvode borbu protiv korupcije postoje širom pravosudnog sistema, ali je njihova efikasnost umanjena zbog neprimjerenog političkog uplitanja", naglasio je Marfi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije