BiH

Marfi kritikovao način eksploatacije uglja

Marfi kritikovao način eksploatacije uglja
Foto: Ustupljena fotografija | Marfi kritikovao način eksploatacije uglja

SANSKI MOST - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Majkl Marfi, prilikom posjete vodopadu rijeke Blihe, desetak kilometara od Sanskog Mosta, istakao je kako je zabrinjavajuće ono što se zbiva u njegovoj okolini, u zaštićenoj zoni koja je proglašena parkom prirode.

Marfi je kritikovao način eksploatacije mrkog uglja od strane posuške kompanije Lager na obližnjim rudokopima u okolici sela Kamengrad, te istakao kako su ugroženi interesi mještana koji žive na tom području.

On se susreo sa predstavnicima neformalnog udruženja građana "Život na uglju", koje već dugo vremena ukazuje na negativne efekte iskopavanja uglja i štetan uticaj na životnu sredinu.

"Ono što se zbiva u okolini vodopada u zaštićenoj zoni je zabrinjavajuće. Radi se o privatnom preduzeću koje vrši iskopavanje uglja koje to čini na način da nanosi štetu lokalnim zajednicama, zagađuje vodu, krši vlastite ugovore o koncesiji i čini to van opsega dozvoljenih radova", istakao je Marfi.

Pohvalio je tom prilikom organizaciju "Život na uglju", ali i načelnika Općine Sanski Most i Općinsko vijeće zbog odluka koje su donesene po ovome pitanju. Također, kritikovao je inspekcije da nedovoljno rade svoj posao i pozvao političke lidere da djeluju u interesu građana.

Zadovoljstvo posjetom i sastankom istakli su i predstavnici neformalnog udruženja građana “Život na uglju”.

Zanimljivo je kako je do posjete i sastanka s njima došlo na inicijativu američke ambasade koja je, kroz djelovanje USAID-a i Centra civilnih inicijativa, prepoznala značaj njihovog aktivizma i građanskog angažmana.

Predstavnici ove neformalne grupe su nas upoznali s time da su ih kontaktirali predstavnici američke ambasade i zatražili susret s njima, te da su ambasador Marfi i njegovi saradnici veoma dobro upoznati s ovom problematikom.

Problemi s eksploatacijom uglja na području sanske općine traju već godinama, a mještani se žale na uzurpiranje privatnog zemljišta od strane eksploatatora, onečišćenje životne okoline i rijeka, između ostalog i pomenutog vodopada, uništavanje putnih komunikacije zbog transporta teških kamiona i mašina, te na brojne druge probleme. 

Općinsko vijeće u Sanskom Most je početkom ove godine izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine firmi Lager. S druge strane, predstavnici kompanije "Lager" ističu kako je njihov rad u potpunosti u skladu sa zakonom, te se pozivaju na dozvole i odobrenja nadležnih instititucija sa viših nivoa za oblast rudarstva.  

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije