BiH

Marfi posjetio vodopad Blihe, stigao zbog uglja

Marfi posjetio vodopad Blihe, stigao zbog uglja
Foto: Ustupljena fotografija | Marfi posjetio vodopad Blihe, stigao zbog uglja

SANSKI MOST - Američki ambasador u BiH, Majkl Marfi, posjetio je danas lokalitet vodopada rijeke Blihe, koji je udaljen desetak kilometara od Sanskog Mosta, a tom prilikom ugostili su ga predstavnici neformalnog građanskog udruženja “Život na uglju”.

Upravo je na njihov poziv Marfi stigao u Sanski Most, a prije obilaska prekrasnog vodopada, održao je sastanak s predstavnicima pomenutog udruženja.

Kako saznajemo, oni su Marfija upoznali o problemima s kojima se mještani nekoliko sanskih sela suočavaju u poslednjih nekoliko godina usljed eksploatacije mrkog uglja na širem području sela Kamengrad koju provodi firma "Lager" iz Posušja.

Mještani se već duže vremena žale na uzurpiranje privatnog zemljišta od strane eksploatatora, onečišćenje životne okoline i riječnih vodokova, između ostalog i pomenutog vodopada, uništavanje putnih komunikacije zbog transporta teških kamiona i mašina, te na brojne druge probleme.

Inače, kako nam je rečeno, sastanak je bio zatvoren za javnost i poslije njega nije bilo izjava za medije.

Podsjetimo da je Općinsko vijeće u Sanskom Mostu, na svojoj sjednici koja je održana u januaru ove godine, izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine firmi Lager i to na površini od preko hiljadu hektara.

Ovoj odluci prethodili su protesti mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja.

Od Vlade USK, kao organa koji je izdavalac koncesije, zatraženo je tada da se poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također je zatraženo poništavanje rješenja i ukidanje dozvola za eksploataciju. Međutim, ovi zahtjevi su odbijeni kao neosnovani, pa je "Lager" nesmetano nastavio s ekspoatacijom uglja. S druge strane, predstavnici kompanije "Lager“ ističu kako su ispunili i ispoštovali sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole. Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generisali otvaranje velikog broja radnih mjesta.

Iz ove firme su nedavno na adresu općinskih vlasti u Sanskom Mostu uputili opomenu pred tužbu i krivično gonjenje, te zatražili poništenje sporne odluke o povlačenju saglasnosti na koncesiju navodeći da im je na taj način pričinjena velika materijalna i poslovna šteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije