BiH

Mazalica: Panika u SDS-u i PDP-u zbog gubitka vlasti

Mazalica: Panika u SDS-u i PDP-u zbog gubitka vlasti
Foto: N.N. | Mazalica: Panika u SDS-u i PDP-u zbog gubitka vlasti

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da bi SDS i PDP možda imali pravo da nešto kritikuju da su barem jednom imali konzistentan stav o bilo kojem važnom pitanju.

"Oni su praktično do juče bili za ulazak u NATO jer u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu glasali za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Ni tada nisu izrazili svoj stav, a sada daju šizofrene izjave kao da su najveći protivnici NATO-a. Umjesto da grade konzistentne stavove, oni obmanjuju javnost. Dokumentom Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne da nije predviđen put ka članstvu u NATO-u, nego je on prekinut. Srpska je ostala vjerna stavu Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti", rekao je Mazalica Srni.

Prema njegovim riječima, izjave i panika predstavnika opozicije u kojima prednjače Mirko Šarović, Branislav Borenović i Dragan Mektić posljedica su toga da znaju da neće učestvovati u vlasti na nivou BiH.

"Ni građani im za to nisu dali povjerenje, ali su se oni sami nudili SDA i drugim strankama i predložili su izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi se dokazali i ponovo stekli njihovo povjerenje za još jedan mandat. Ovo je za njih udarac jer znaju da im bez učešća u vlasti nema opstanka i da im je neminovno osipanje", naglasio je Mazalica.

On je dodao da je prvi put u dokumentu koji je usvojio neki kolektivni organ na nivou BiH izražen stav da BiH nije opredijeljena za članstvo u NATO-u za šta postoji saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

"To je ogroman zaokret. Ovo je prvi put da su bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva dali saglasnost na to BiH nije zainteresovana za članstvo u NATO-u. Samim time ovdje nije riječ o famoznom godišnjem nacionalnom planu koji bi usvajanjem trebalo da aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO-u. Ovdje je riječ isključivo o programu reformi koji je usmjeren ka nastavku saradnje, ali bez članstva", istakao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, ambasadori koji su se sastali sa članovima Predsjedništva BiH okarakterisali su Program reformi BiH kao nastavak saradnje sa NATO-om, a ne put ka članstvu.

"Ambasador Velike Britanije Metju Fild je pomenuo isključivo nastavak saradnje. To znači da ne postoji ništa novo u pogledu puta BiH ka članstvu u NATO-u. U usvojenom dokumentu navedeno da se Program reformi BiH podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH", kaže Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije