BiH

Mazalica: Sporazum ostvaren prisilom i pritiscima se može povući

Mazalica: Sporazum ostvaren prisilom i pritiscima se može povući
Foto: Arhiva | Mazalica: Sporazum ostvaren prisilom i pritiscima se može povući

BANJALUKA - Republika Srpska je nadležnosti iz oblasti pravosuđa prenijela prisilom i pritiscima, a međunarodno pravo daje mogućnost da se takvi sporazumi mogu poništiti, rekao je Srđan Mazalica, poslanik u Klubu SNSD-a u Narodnoj skupštini RS tokom završne riječi o Nacrtu zakona o VSTS RS, odnosno vraćanju pravosuđa s bh. nivoa na nivo RS.

Mazalica je rekao da sporazumi između entiteta o prenosu nadležnosti ni u kom smislu nemaju ustavnu snagu, te da je to priznao i sam OHR, ali da čak i da ovi sporazumi imaju pravnu snagu, oni se mogu pobiti ako su doneseni pod prisilom.

"Univerzalno je pravo da se svaki sporazum zaključen prisilom ili pritiskom može pobijati. To isto govori i Bečka konvencija", rekao je Mazalica.

On je istakao da je RS od 2011. godine pokušala kroz strukturalni dijalog da ukaže na loše stanje u pravosuđu, neujednačen pristup pravdi, neujednačenu sudsku praksu, retroaktivnu primjenu zakona, dugo trajanje postupaka i diskriminacije, ali da nije bilo efekta.

Mazalica je naglasio da su u ovom zakonu, koji se u Narodnoj skupštini RS nalazi u fazi Nacrta uvaženi svi stavovi Venecijanske komisije koji se odnose na unapređenje rada pravosuđa.

Mazalica je rekao da nije bilo volje s druge strane da se uđe u dijalog kako da se popravi stanje u pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije