BiH

Među naturalizovanim Amerikancima i bivši bh. građani

Među naturalizovanim Amerikancima i bivši bh. građani
Foto: Pixabay | Među naturalizovanim Amerikancima i bivši bh. građani

ČIKAGO - Kada je Svjetlana Kiponjic napustila BiH prije devet godina, došla je u potrazi za boljim životom.

Dobila je zelenu kartu, radila je na poslovima čišćenja, gdje je upoznala ljubav svog života. Danas, njih dvoje su već šest godina u braku i imaju dvogodišnjeg sina Dejvida. Svjetlana je juče je prisustvovala jednoj od najmasovnijih ceremonija dodjele američkog državljanstva ikada održanoj u Čikagu.

“Sanjala sam o ovom danu,” kaže Svjetlana i dodaje:”Volim ovu zemlju, veoma sam uzbuđena u vezi svega ovoga.”

Ona je jedna od ukupno 1984 osobe iz 120 zemalja koji su juče bili u Wintrust Areni. Inače, ova ceremonija je bila tri puta masovnija od uobičajenih ceremonija naturalizacije. Pre ove, najmasovnija je održana u julu i tada je 656 osoba primljeno u američko državljanstvo. Kiponjić je dovela supruga i sina da je bodre dok polaže zakletvu i postaje državljanka zemlje koju je prigrlila.

“Zaista, Ameriku smatram svojim domom”, kaže Svjetlana. Inače, pandemija kovida u potpunosti je prethodne dvije godine poremetila ceremonije prijema u američko državljnastvo. Ceremonije su se morale održavati na otvorenom, a neke su bile i prolongirane. Inače, jučerašnju ceremoniju je predvodila glavni okrućni sudija Rebeka Palmejer, koja je novim državljanima poručila_

“I sjetite se, danas kad postajete američki državljani, vi zapravo nikada u potpunosti ne napuštate zemlju svog rođenja, i zato: pamtite odakle potičete,” rekla sudija Palmejer.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije