BiH

Međunarodna zajednica: Izbaciti političare iz biračkih odbora

Međunarodna zajednica: Izbaciti političare iz biračkih odbora
Foto: N.N. | Međunarodna zajednica: Izbaciti političare iz biračkih odbora

BANJALUKA - Međunarodna zajednica je odlučna da se ove godine implementiraju izmjene Izbornog zakona BiH i u tu svrhu spremna je na jači angažman kako bi domaće političare motivisala da konačno posegnu za kompromisom.

Kada je u pitanju izborno zakonodavstvo BiH, postoje dvije grupe izmjena koje je potrebno sprovesti, od kojih se jedna odnosi na poboljšanje tehničkog integriteta izbornog procesa kroz uvođenje novih tehnologija, dok se druga odnosi na implementiranje odluke "Sejdić i Finci" i rješavanje problema političkog predstavljanja hrvatskog naroda.

Kako nam je rečeno, međunarodna zajednica je spremna da se riješi i pitanje Hrvata u predstojećem periodu, što je donekle korekcija ranijeg stava međunarodne zajednice, koja je akcent stavila na davanje pasivnog i aktivnog biračkog prava svim građanima BiH i jačanje tehničkog integriteta izbornog procesa.

U bh. misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) kažu za "Nezavisne" da je među najhitnijim prioritetima reformisanje načina na koji se formiraju birački odbori, a da je sveobuhvatno unapređenje izbornog zakonodavstva u vrhu njihovih prioriteta.

"Trenutno članove biračkih odbora nominuju isključivo političke partije. Uz takvu strukturu, teško je osigurati nepristrasnost i profesionalnost biračkih odbora", kažu oni, uz napomenu da bi vođenje novih tehnologija takođe moglo da doprinese transparentnosti i tačnosti brojanja glasova i brzini preliminarnog brojanja glasačkih listića.

Podsjećaju da je reforma izbornog sistema preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR), te kažu da su i naglašeni u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za EU.

"Spremni smo podržati i dati savjete u reformskim naporima, ali promjene će zavisiti od spremnosti lidera ove zemlje da preuzmu odgovornost, ozbiljno razgovaraju jedni s drugima i naprave kompromise", dodaju oni.

I u prošlogodišnjem izvještaju Evropske komisije o BiH naglašeno je da je izborna reforma prioritet te podsjećaju da je prva preporuka iz Mišljenja o kandidaturi BiH u EU upravo posvećena ovoj temi.

"Ostvareno je malo napretka u implementiranju preporuka ODIHR-a i Venecijanske komisije, što u osiguravanju transparentnosti u finansiranju političkih partija i održavanju lokalnih izbora u Mostaru", naglašeno je u dokumentu.

Vehid Šehić, predsjednik koalicije građana "Pod lupom" i bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kaže za "Nezavisne" da je moguće jednim potezom riješiti i političko predstavljanje naroda i implementiranje odluke "Sejdić i Finci" ako bi se iz Ustava BiH i Izbornog zakona izbacile etničke odredbe.

Prema njegovim riječima, to bi značilo da bi samo promjena da se u Predsjedništvo BiH biraju dva člana iz FBiH, a jedan iz RS, s tim da ne smije biti više od jednog predstavnika iz jednog naroda, riješila oba problema.

On, međutim, sumnja da je promjena moguća bez aktivnog pritiska međunarodne zajednice. Šehić ističe da ni najjednostavnije tehničke izmjene Izbornog zakona nisu moguće bez interresorne radne grupe, a koja još nije ni formirana.

"Podsjetiću vas da je ta komisija postojala od 2014. do 2018. pa apsolutno ništa nije uradila, što vam govori koliko smo daleko od bilo kakvih rješenja", rekao je za "Nezavisne" Šehić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije