BiH

Pratite nas na Google news

"Međunarodna zajednica će nastaviti pomagati BiH u borbi protiv virusa korona"

"Međunarodna zajednica će nastaviti pomagati BiH u borbi protiv virusa korona"
Foto: N.N. | "Međunarodna zajednica će nastaviti pomagati BiH u borbi protiv virusa korona"
Maja Brkić

SARAJEVO - Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIC) podvukao je da će međunarodna zajednica nastaviti sarađivati sa svim relevantnim institucijama u BiH na osiguranju materijalne i drugih vrsta pomoći BiH u borbi protiv covida-19, kojom treba upravljati transparentno i odgovorno, saopštio je danas OHR.

"Upravni odbor Savjeta za provođenje mira podržava pozitivne političke izjave političara u BiH kojima se zagovara saradnja i potreba da se zajednički odgovori na krizu, uključujući i nedavnu izjavu i koordinaciju koja se odvija u Predsjedništvu BiH", navodi se u izjavi ambasadora Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, kojoj se pridružuju EUFOR, MMF, NATO štab u Sarajevu, OEBS, Svjetska banka, Švedska, Švajcarska, Ujedinjene nacije u BiH i Savjet Evrope.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira navodi da u potpunosti podržava proporcionalne i koordinisane mjere koje poduzimaju svi nivoi vlasti u borbi protiv pandemije i očuvanju zdravlja i dobrobiti građana BiH. Upravni odbor takođe podvlači potrebu za usklađenijim i dalekosežnijim pristupom u nastojanjima da se minimiziraju socio-ekonomske posljedice ove krize.  

"Upravni odbor PIC ističe da odgovor na trenutnu zdravstvenu krizu u BiH može biti efikasan ako organi vlasti pokažu jedinstvo i dobro upravljanje, poštujući ustavno-pravni okvir BiH na svim nivoima, vladavinu prava, transparentnost i odgovornost, u interesu svih građana. Organi vlasti trebaju osigurati da sve vanredne mjere budu uravnotežene i da odgovaraju stvarnim zahtjevima sa terena sve dok kriza traje", dodaje se u saopštenju.

Vlasti BiH, kako se dodaje u saopštenju, trebaju se obavezati na mjere koje će omogućiti bolji ekonomski oporavak i dugoročniju fiskalnu stabilnost. Istovremeno, važno je napraviti rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se uzeli u obzir trenutni prioriteti. 

Upravni odbor PIC-a apeluje na bh. građane da u potpunosti poštuju privremene mjere koje donose vlasti kako bi se zaustavilo širenje covida-19, što je ključno za uspjeh u ovoj zajedničkoj borbi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije