BiH

Međureligijsko vijeće organizovalo posjete stratištima u BiH

Međureligijsko vijeće organizovalo posjete stratištima u BiH
Međureligijsko vijeće organizovalo posjete stratištima u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Bez sjećanja na žrtve zločina i odavanja počasti na mjestima stradanja ne može se graditi budućnost u miru i suživotu.

Ovom porukom su članovi Međureligijskog vijeća BiH danas su obišli mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja. Na Korićanskim stijenama obilježeno je stradanje prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, na Kazanima u Sarajevu Srba iz tog grada, dok je u Križančevom Selu i Kruščici molitva upućena stradalim Hrvatima i Jevrejima.

U Križančevom Selu molitvu je služio kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, dok je u Kruščici molitvu služio predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin. Na Korićanskim stijenama molitvu je predvodio zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je na lokalitetu Kazana služio molitvu sarajevskim Srbima.

Kako prenosi Srna, vladika Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske i predsjedavajući Međureligijskog vijeća, rekao je da kreće na hodočašće da bi se odala počast svim žrtvama i da taj put treba preći u tišini.

"Došlo je vrijeme da se svi na jedan iskreni način postidimo onoga što se dogodilo među nama", rekao je vladika Grigorije.

U delegaciji Međureligijskog vijeća BiH bili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, koji je pozdravio organizovnje zajedničkog obilaska stratišta i izrazio nadu da ovo neće biti posljednji put.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je da obilazak stratišta predstavlja istorijski dan za BiH.

"Priznanje, osuda i sjećanje na nevino stradale žrtve je jedini način da generacijama koje dolaze obezbijedimo stabilnu i sigurnu budućnost", rekla je Borovčeva.

Ona je istakla da su zajedničkim obilaskom stratišta vjerski lideri, ali i svi koji su juče bili s njima, na najbolji način ličnim primjerom svim građanima BiH pokazali na koji način se treba ophoditi prema žrtvama, ali i jedni prema drugima.

Ministar za ljudska prava BiH smatra da je obilazak stratišta svojevrstan čas istorije, koji je sve podsjetio na pogubnost i besmisao sukoba, ali i predstvlja opomenu da se nikad i nikome takvo zlo ne ponovi.

"Smatram kako je vrijeme da i politički lideri zajedno počnu obilaziti stratišta. To će biti način da se na ličnom primjeru pokaže volja za izgradnjom povjerenja, jačanje dijaloga i tolerancije, kao i spremnost za samokritično preispitivanje vlastitih stavova i ubjeđenja, a za dobrobit svih građana BiH", dodala je ona, kako prenosi Srna.

Međureligijsko vijeće BiH obilazak stratišta organizovalo je radi skretanja pažnje na neophodnost poštovanja svih žrtava, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Posjeta je završena sastankom predstavnika Međureligijskog vijeća sa Borovčevom na kojem je razmotrena mogućnost intenziviranja saradnje, a naročito na planu zajedničkog djelovanja radi postizanja većeg stepena razumijevanja, kao i vraćanja povjerenja među narodima u BiH, što je osnov za bezbjednu i stabilnu budućnost svih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije