BiH

Međusobne optužbe za kršenje zakona

SARAJEVO - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić duže od pola godine opstruirao je raspisivanje konkursa za izbor direktora Direkcije za evropske integracije BiH (DEI).

Ustvrdio je to jučer Halid Genjac, predsjedavajući parlamentarne Komisije za evropske integracije BiH, tokom sjednice Predstavničkog doma bh. parlamenta.

"Predsjedavajući je prekršio zakon i zato što je svog šefa Kabineta ovlastio da potpisuje akte Direkcije", kazao je Genjac.

Špirić je odgovorio da nije prekršio zakon, te je optužio bivšeg direktora DEI Osmana Topčagića da je prekšio zakon ovlašćujući svog pomoćnika da ga mijenja.

"Zakon mi daje ovlaštenja da upravljam Direkcijom, razrješavam direktora i predlažem imenovanje novog. Ako je ovo način za napad na mene, onda se to može uraditi odlukom o mom razrješenju", rekao je Špirić.

Špirić i njegov zamjenik Tarik Sadović nastavili su na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma ranije započetu svađu o upravljanju DEI. Sadović tvrdi da nije problem imenovanje direktora, nego osobe koja neposredno rukovodi Direkcijom do izbora novog direktora.

Poslanici su se žestoko posvađali i prilikom rasprave o zakonu o advokaturi u BiH. Poslanici iz RS protivili su se usvajanju zakona kojim se osniva državna advokatska komora.

"Ustav BiH ne omogućava formiranje advokatske komore na državnom nivou. Ako bismo usvojili predloženi zakon, onda bismo prihvatili protivustavan prenos nadležnosti", rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a.

Poslanik SDA Šefik Džaferović istakao je da se zakonom omogućava advokatima iz BiH članstvo u Evropskoj advokatskoj uniji.

Oslobađanje od RTV pretplate

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH jučer su raspravljali i o prijedlozima zakona o Javnom RTV sistemu kojim se porodice čiji je jedan član slijepa osoba oslobađaju obaveze plaćanja pretplate.

Na dnevnom redu su bili i zakoni o besplatnoj pravnoj pomoći, garancijom fondu, unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi te dopune Zakona o državnoj službi, o policijskim službenicima... Glasanje o ovim zakonima nije bilo obavljeno do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije