BiH

Pratite nas na Google news

Mektić: BiH će vratiti studente u Nigeriju

Mektić: BiH će vratiti studente u Nigeriju
Foto: N.N. | Mektić: BiH će vratiti studente u Nigeriju
Tanjug

​SARAJEVO - Dvojicu nigerijskih studenata Abiju Ućenu Aleksandra i Eboha Keneta Činedu vlasti BiH vratiće u zemlju porjekla - Nigeriju, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, uz objašnjenje da je to njihova želja, ali i da ih je strah od povratka u Hrvatsku.

"Oni su pristali da uđu u tzv. AVR program dobrovoljnog povratka, uz njihovu saglasnost mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porjekla, a da ih ne izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama itd.", kazao je Mektić za N1.

On je pojasnio da nije iskorišćena mogućnost readmisije odnosno povratka u zemlju u kojoj je imigrant boravio prije ulaska u BiH, a koju Bosni i Hercegovini, u ovakvim slučajevima, garantuje sporazum poptisan sa Hrvatskom.

"Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku, da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za svoj vlastiti život", rekao je Mektić.

Mektić je dodao i da dva nigerijska studenta nisu tražila azil u BiH, i još jednom naglasio da će vlasti BiH omogućiti njihov povratak u Nigeriju.

Vezana vijest:

Hrvatska policija deportovala nigerijske studente u BiH misleći da su migranti

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije