BiH

Mektić: BiH jedina zemlja van EU koja nema ugovor sa Frontexom

Mektić: BiH jedina zemlja van EU koja nema ugovor sa Frontexom
Foto: Arhiva | Mektić: BiH jedina zemlja van EU koja nema ugovor sa Frontexom

SARAJEVO – Broj migranata u BiH smanjen je i trenutno je registrovano njih oko 3.500, kazao je danas Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH novinarima nakon sastanka Vijeća ministara i direktora bezbjednosnih agencija koji je organizovan kako bi se razgovaralo o migrantskoj krizi.

Kazao je kako se tokom današnjeg sastanka najviše govorilo o jačanju kadrovskih i tehničkih kapaciteta te da je to posebno interesantno u godini kada nije donesen budžet.

"Nema ni mogućnosti za neke kapitalne investicije u okviru ovih agencija kao ni kako prevazići čitavu tu situaciju. S obzirom na ovu postojeću parlamentarnu krizu, mi bismo trebali da poboljšavamo i pravni okvir u kome funkcinišemo, izmijenimo i prilagođavamo određene zakone o ovoj sitauciji i da ugradimo u naše zakonodavstvo neke ili čak sve evropske direktive koje su donesene na nivou EU a tiču se ilegalnih migracija koje bi trebalo da daju određene rezultate na boljem funkcionisanju institucija", kazao je Mektić.

On je rekao i kako su nakon današnjeg sastanka upoznati sa ključnim problemima bezbjednosnih agencija, kao i da su njihovi direktori dali Vijeću ministara određene prijedloge, kao i sugestije ali da je on lično zamolio direktore da ostanu profesionalni, da rade časno, pošteno i profesionalno i da ne padaju pod bilo kakve uticaje, kako je naglasio.

Spomenuo je i činjenicu da je BiH jedina zemlja u Evropi, koja nije dio EU, a koja nema potpisan ugovor sa Frontexom i da zbog toga trpi granica, a da BiH ima sporazum, kako je istakao Mektić, to bi omogućilo i učešće evropskih policajaca kao ispomoć na granici BiH.

Ukazao je i na problem nedostatka graničnih policajaca, te dodao kako fali čak 500 graničara, te da se problem ne može rješiti zbog  nedostatka finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije