BiH

Mektić: Migranti - problem EU

Mektić: Migranti - problem EU
Foto: Srna | Mektić: Migranti - problem EU

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić ponovo je danas ukazao da su migracije problem EU, imajući u vidu činjenicu da je većina migranata u BiH došla iz zemalja članica Unije, te da im je namjera put nastaviti prema zemljama Zapada.

Mektić je napomenuo da BiH nedostaje ljudi za adekvatno čuvanje granice na mjestima koja koriste ilegalni migranti, te da je mogućnost zapošljavanja ograničena, posebno zbog činjenice da je godinama iznos budžeta institucija BiH na istom nivou, bez povećanja.

Kad je riječ o najavi blokade granice, Mektić je naveo da se zalaže za zatvaranje granice u smislu sprečavanja ilegalnih migracija, ali da problem predstavljaju dostupni kapaciteti.

"Nemam ništa protiv ni da žicom zaštitimo granicu, ali o tome stav zajednički moraju donijeti institucije na nivou BiH, uključujući Predsjedništvo BiH, te obezbijediti novac za to", rekao je Mektić, koji se uoči današnje sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu, na čijem dnevnom redu je i informacija o problemu migranata, osvrnuo na inicijativu koja se odnosi na jačanje kapaciteta institucija BiH koje se bave čuvanjem granice u kontekstu povećanog broja migranata koji dolaze u zemlju.

On je ponovio da je u toku prestrukturisanje unutar postojećih kapaciteta institucija, tako da se iz drugih policijskih agencija angažuje dodatni broj službenika koji će pružiti podršku Graničnoj policiji BiH.

"Pokušavaju se pronaći finansijska sredstava da bi se ojačala Granična policija BiH tehničkim kapacitetima koji bi trebalo da pomognu u kontroli granice", naveo je Mektić. 

Kontroverzna odluka Tužilaštva BiH

Ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao je da je kontroverzna odluka Tužilaštva BiH da nema elemenata za istragu u vezi sa navodnom špijunskom aferom u BiH u koju je uključena Hrvatska obavještajna služba, ali da se nastavlja rad po tom predmetu.

Mektić je rekao da ne zna ko je tražio istragu Tužilaštva BiH i da smatra da je Tužilaštvo bilo rukovođeno privatnim motivima - da "očisti" aktere u ovom slučaju.

On je ponovio tvrdnje da je glavni tužilac BiH Gordana Tadić povezana sa zamjenikom ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mijom Krešićem i novinarom Matom Đakovićem.

"I dalje tvrdim da je Mato Đaković mjesecima vozio vozilo diplomatskih tablica i zloupotrebljavao diplomatske tablice koje je BiH izdala Ambasadi Hrvatske", rekao je Mektić novinarima.

Mektić je sredinom marta ispitan u Tužilaštvu BiH zbog okolnosti na izjave koje je dao u vezi sa navodnom špijunskom afere u BiH. On tvrdi da su hrvatski obavještajci i diplomate pokušali vrbovati selefije da bi prenosili naoružanje u mesdžide u Zeničko-dobojskom kantonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije