BiH

Pratite nas na Google news

Mektić: Uslovi u Vučjaku bili nehumani

Mektić: Uslovi u Vučjaku bili nehumani
Foto: N.N. | Mektić: Uslovi u Vučjaku bili nehumani
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kazao je danas da su na Vučjaku bili nehumani uslovi za migrante.

"Imali smo namjeru da opremimo kasarnu u Blažuju, ali bi priprema uzela dosta vremena. Donijeli smo jedan zajednički plan da se premještanje završi tokom vikenda i završno je juče. Imali smo podatak da se u Vučjaku nalazi 350 migranata i bilo je dogovoreno da se prebace u Ušivak. Međutim, kad je krenula operacija dobar dio njih s Plješevice i Bihaća došlo u Vučjak i to je doseglo cifru od 750 ljudi. Bili smo ograničeni u Ušivku na 350 ljudi", kazao je Mektić.

Rekao je da su u toku jučerašnjeg dana dogovorili da otvore kasarnu u Blažuju i da tamo dovedu 300 ljudi.

"Trusta pedeset ljudi je dovezeno u Ušivak i smješteno, a 300 u toku noći dovezeno u Blažuj", kaže Mektić.

Demantovao je da su uslovi u Blažuju katastofalni i tvrdi da je to najbolji objekat u BiH za prihvat migranata.

Kaže da su im u toku noći podijeljeni ležaji, vreće za spavanje, odjeća, stižu i kontejneri, sanitarni čvorovi dolaze i toplotni topovi, imaće i grijanje.

U Vučjak su ušle komunalne službe. Tamo će neko vrijeme biti obezbjeđenje da se ne bi stvarao divlji kamp.

Piter van der Oiverart, šef Misije IOM BiH, zahvalio je lokalnoj vlsti i lokalcima koji su učestvovali u svemu ovome.

Zahvalio je Crvenom krstu USK.

"Uspjeli su obezbijediti sve za 750 osoba, svako je dobio lanč uspjeli paket i čaj."

Mektić kaže da nema informacije o protestu u Hadžićima i Blažuju.

"Imao sam sastanak s načelnikom Ilidže i rekao je da razumije problem, samo je teažio da se obezbijedi sogurnost građana", navodi Mektić.

Danas je u kantonu sastanak, biće i načelnici.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije