BiH

Mektić bi reformu Operativnog štaba, MUP RS protiv

Mektić bi reformu Operativnog štaba, MUP RS protiv
Foto: Ilustracija | Mektić bi reformu Operativnog štaba, MUP RS protiv

SARAJEVO, BIHAĆ - Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, rekao je danas, a dan nakon sastanka u Briselu, da je vidio da EU nema neko rješenje za migracije, te najavio da će pokrenuti reformu Operativnog štaba, dok su se iz MUP-a RS tome usprotivili, navodeći da Brisel traži efikasnije rezultate, a da BiH već ima dovoljno agencija.

Mektić kaže da je u Briselu upoznao delegaciju EU o stanju u vezi s migracijama u BiH i rekao nekoliko puta "da mi ni po koju cijenu ne želimo biti 'hot-spot' država gdje će migranti dolaziti, a da se drugdje postavljaju jaki bedemi".

"To ne želimo ni po koju cijenu. Ali vidjevši da EU zaista nema neko rješenje, barem da ga vidimo, ti problemi će potrajati. Potom sam rekao da smo mi u BiH spremni da se na ozbiljan način bavimo migracijama kao humanitarnim problemom", rekao je Mektić.

U Briselu je, kaže ministar sigurnosti, zamoljen da ne govori o ruti, nego da govori o problemu u BiH, bez obzira na to odakle dolaze migranti.

"Oni žele operativno koordinacijsko tijelo koje može donositi odluke i provoditi proces praćenja migracija. To znači da ću pokrenuti reformu Operativnog štaba da bismo ga učinili efikasnijim. Mi sada dođemo kao neko savjetodavno tijelo u kojem se nešto analizira i konstatuje, ali se ne donose odluke", rekao je Mektić.

Na ovo je reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, koje smatra da na nivou BiH ima dovoljno agencija koje mogu i treba da se bave problemom migracija i da nema potrebe za formiranjem novog tijela ili institucije koja će se baviti problemima migrantske krize.

"Reforma Operativnog štaba, kako je to najavio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, podrazumijeva izmjenu zakonskih propisa, pa i samih ustavnih nadležnosti, ali ne znači i da će to dati efikasnije rezultate u borbi s posljedicama migrantske krize", saopšteno je iz MUP-a RS.

Ističu da delegacija Evropske unije u Briselu traži efikasnije rezultate u borbi s posljedicama migrantske krize u BiH, a ne reformu Operativnog štaba.

Premijer USK Mustafa Ružnić smatra da je sastanak u Briselu bio veoma koristan i jedan od zaključaka je da se u rješavanje migrantske krize uključe sve nadležne državne institucije i međunarodne organizacije u BiH.

"Evropska unija će u BiH uputiti eksperte koji će nam pomoći u vezi s upravljanjem ovim procesima. Također, zadovoljan sam zaključkom da teret ove krize ne može nositi samo Unsko-sanski kanton, već da se on mora rasporediti i na druge dijelove države", istakao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, delegacija USK koja je sudjelovala u razgovorima ostala je pri stavu da "Borići" u Bihaću i "Sedra" u Cazinu mogu ostati prihvatni centri za ranjive kategorije migranata, ali da se "Miral" u Velikoj Kladuši i "Bira" u Bihaću moraju vremenom rasformirati i migranti koji borave tamo premjestiti na neku lokaciju izvan urbanog područja.

"Grad Bihać će ponuditi novu lokaciju za jedinstveni centar za migrante, gdje bi svi oni mogli biti premješteni. To se odnosi i na migrante koji su trenutno smješteni na lokaciji Vučjak. Također, očekujemo da se odrede prihvatni centri i u drugim dijelovima BiH i da se kapaciteti sadašnjih centara prošire, kako bi i oni mogli prihvatiti migrante", kazao je Ružnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije