BiH

Mektić o braći Hodžić: Nekome je kafa gorka, ako nema terorizma

Mektić o braći Hodžić: Nekome je kafa gorka, ako nema terorizma
Foto: Ilustracija | Mektić o braći Hodžić: Nekome je kafa gorka, ako nema terorizma

SARAJEVO - Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH rekao je danas na konferenciji za novinare da braća Hodžić koja su deportovana iz Njemačke u BiH nisu osuđeni, da nisu počinili nikakvo krivično djelo, te da nije bilo razloga da se zadržavaju.

"Pa nisu Nijemci ludi. Mi smo svakakvi, i jesmo i nismo. Ali Njemačka je uređena zemlja i ne bi ih pustili da su imali djelo", kazao je Mektić.

Tvrdi da službe prate više od 100 komunikacija osoba koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

"Ne možemo mi zatvoriti nekoga koga su Nijemci pustili. Naše službe ih tretiraju, i nije nama ovo prvi kontakt sa Njemačkom o njima. Mi smo više mjeseci komunicirali s njima", pojasnio je Mektić.

Naglašava da se radi mjesecima, te da ne treba provocirati i željeti terorizam.

"Ovdje je nekome ujutro kafa gorka ako nije bilo terorizma. Tu ginu nevini ljudi, u Barseloni je poginuo sedmogodišnji dječak. Dajte da se branimo, ne daj Bože da nam to dođe", poručio je Mektić.

Što se tiče braće blizanaca Hodžić, oni su deportovani u BiH, izjavio je Mektić, BiH ih je primila - a sa Njemačkom će i dalje sarađivati na tu temu.

"Oni nisu osumnjičeni. Ne postoji konkretno krivično djelo. Oni su uhvaćeni u komunikacijama sa osobama koje se mogu i dovode u vezu sa nasilnim terorizmom i ekstremizmom", kazao je Mektić, demantujući da su u njihovim prostorijama pronađene hemikalije i sredstva za eksploziv.

"To je netačno. Jeste nešto pronađeno, ali ne to", rekao je Mektić.

Ocijenio je da posljednje terorističke akte treba ozbiljno shvatiti.

Gori pola BiH niko se ne oglašava

Mektić se osvrnuo i na aktivne požare u BiH, za koje kaže da su poprimili razmjere katastrofe, a da se o tome niko ne oglašava.

"Jedna opština izgori 15 posto, mi nedovoljno posvećujemo pažnju tome. Uopšte vlasti ne vode računa o ovakvoj vrsti vanrednog događaja. Gori pola BiH, niko se ne oglašava. Nije problem, sve se svelo na 50-ak naprtnjača i na ljude kojima neposredno prijeti opasnost od požara", kazao je Mektić.

Apelovao je da se uspostavi sistem koordinacije između institucija, da se napravi plan prevencije i pomoći.

"Našim političarima je stalo da ubiju neki politički poen na referendumu o NATO, a nije im stalo do domaćinstava i štete", kazao je Mektić.

Kaže da je BiH u ovoj godini BiH pretprjela toliko štete da se za toliko novca mogao osposobiti efikasan sistem.

"Laž je i prevara narodu da jedan helikopter, ako se nabavlja za političke potrebe, onda halalim, ali prosipati pamet narodu da će takav helikopter ugasiti požare, pa ne može ugasiti i obični roštilj kad se pojede meso", rekao je Mektić.

Ministarstvo bezbjednosti je spremno da preuzme koordinirajuću ulogu, ali je plan neophodan, jer kako tvrdi ministar Mektić, BiH je ispala iz međunarodnog sistema u slučaju požara.

Tvrdi da pomoć BiH niko nije uputio jer bh. vlasti ne mogu da se dogovore.

"To je žalosno, jadno i bijedno da naš narod prepustimo stihiji", kazao je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije