BiH

Mentori pregledaju firme pa im "propišu terapiju"

Mentori pregledaju firme pa im "propišu terapiju"
Foto: N.N. | Mentori pregledaju firme pa im "propišu terapiju"

BANJALUKA - Sertifikate edukovanih mentora u Republici Srpskoj danas je dobilo 11 novih stručnjaka, koji će u narednom periodu svojim znanjem pružati podršku preduzećima u RS, rješavati njihove probleme i unapređivati poslovanje.

Ovi sertifikati danas su uručeni u prostorijama Razvojne agencije RS u Banjaluci, gdje je poručeno da RS sada ima ukupno 45 edukovanih mentora.

Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije RS, istakao je da ovi mentori pri dolasku u preduzeća koja su se javila za ovu uslugu s menadžmentom ili vlasnicima prave presjek stanja, utvrđuju eventualne probleme i predlažu odgovarajuća rješenja.

"Oni naprave akcioni plan za prevazilaženje problematičnih situacija, a na taj plan saglasnost daje i Razvojna agencija RS. Nakon toga će se ići u pravcu prevazilaženja problema u poslovanju ili tamo gdje nema problema da se pokuša iznaći rješenje kako bi se unaprijedilo poslovanje naših preduzeća", kaže Đukić.

On je naglasio da je ova usluga za preduzeća besplatna jer sve troškove snosi Razvojna agencija RS, a mentoring uslugu u RS do sada je koristilo 38 preduzeća.

Dodao je da se na posljednji poziv za korištenje ovih usluga javilo 26 preduzeća, od kojih je 16 prošlo sve potrebne procedure, a da će im do januara naredne godine biti pružena ova usluga.

Kako kaže Đukić, cilj je da se i dalje nastavi sa sprovođenjem ovog projekta, te da se očekuje i treća faza zajedno sa prijateljima iz japanske Agencije za međunarodnu saradnju "Džajka" i Razvojne agencije Srbije.

Nenad Milinković iz preduzeća "Milinković", koje se bavi proizvodima od drveta i pločastog namještaja, ističe da su na projekat za mentoring aplicirali prije dvije godine, te su uz niz malih pomjeranja naviše došli u situaciju da su neprepoznatljivi u odnosu na period prije godinu i po dana.

"Mentor je utvrdio slabosti u preduzeću, nakon čega smo smanjili zalihe kojih smo ranije imali više i bolje smo posložili sam proces proizvodnje. Ukoliko se nešto interventno desi, bolje odreagujemo nego u ranijem periodu. Često se dešava da neke stvari zanemarimo, a sada su nam tu pomogle i anonimne izjave radnika koji izražavaju svoja viđenja ili negodovanja. U tim izjavama bude i izuzetno pozitivnih stvari, te cjelokupno sve u proizvodnji nakon mentoringa ide u poboljšanje", pojasnio je Milinković i dodao da njihova firma unazad 10 godina ima oko 25 radnika, a više od 60 odsto proizvodnje im je orijentisano na izvoz.

Slađana Grujičić iz Srebrenice, koja je juče dobila sertifikat mentora, kaže da ih nazivaju i ljekarima opšte prakse, te da je obuka prilagođena svim kategorijama ljudi, a na njoj je mogao da učestvuje neko ko nema nikakvo predznanje.

"Drago mi je što je ova obuka nastala u trenutku kada je porastao interes malih i srednjih preduzeća za ovakav vid pomoći. Za opštinu Srebrenica iz koje dolazim biće značajno pružanje ove usluge", rekla je Grujičićeva.

Na danas održanoj novinarskoj konferenciji povodom dodjele sertifikata za novih 11 mentora poručeno je da obuka traje 50 radnih sati u periodu od dva mjeseca.

"Naš cilj je da u svakom kutku RS imamo bar po jednog sertifikovanog mentora koji će biti što bliže korisnicima na terenu. Broj mentora koje imamo sada je dovoljan da zadovolji tražnju", poručeno je na novinarskoj konferenciji.

Mentori su edukaciju završili u okviru druge faze projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluga malih i srednjih preduzeća u zemljama zapadnog Balkana", u kojem učestvuju Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, BiH, uz podršku japanske Agencije za međunarodnu saradnju "Džajka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije