BiH

Merkelova i Čović razgovarali o situaciji u BiH

Merkelova i Čović razgovarali o situaciji u BiH
Foto: Fena | Merkelova i Čović razgovarali o formiranju vlasti i izmjeni Izbornog zakona

ZAGREB - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o uspostavi vlasti i evropskom putu BiH te reformi izbornog zakonodavstva.

Čović ističe da je razgovor organizovan na marginama izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu bio vrlo sadržajan i koristan.

"Kancelarka je inzistirala na razgovoru o stanju u BiH i posebno da joj pojasnimo dogovor o deblokadi uspostave vlasti te što znači usvojeni dokument u odnosu na NATO savez. Naravno, otvorili smo posebnu priču oko Izbornog zakona, jer smo već tri-četiri puta nas dvoje razgovarali na tu temu, a očito je i hrvatski premijer Andrel Plenković također pripremio teren za to. To smo naglasili sada kao ključni posao, kako osigurati da imamo legitimne predstavnike konstitutivnih naroda, a što bez izmjena Izbornog zakona nije moguće", kazao je Čović.

On dodaje da je i u razgovoru s kancelarkom Merkel istakao potrebu da se iskoristi postojeći trenutak i u narednih mjesec ili dva završi priča oko reforme izbornog zakondavstva, "kako bi iduće izbore 2022. godine čekali u raspoloženju koje neće dovesti do toga da godinu dana nakon izbora nemamo provedbu izbornih rezultata". 

"Razgovor je bio vrlo ugodan. Interesirali su je detalji, jer ona očito puno toga zna o situaciji i problemima u BiH", dodao je Čović sumirajući razgovor s njemačkom kancelarkom.

On je juče u Zagrebu razgovarao i s nizom drugih evropskih dužnosnika, a ističe kako će i današnji nastavak kongresa omogućiti korisne susrete, uključujući one s dužnosnicima EU zaduženim za jugoistočnu Evropu.

"U svim tim razgovorima ja ističem naš euroatlantski put s jedne strane, a s druge strane strabilizanje odnosa unutar BiH. To se najbolje može postići kroz vraćanje povjerenja, za što je pak najbolji put rješavanje pitanja izbornog zakondavstva i otklanjanje prijetnji kao zadnji put, kada su Hrvatima drugi birali člana Predsjedništva", kazao je Čović.

Pohvalio je premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića zbog, kako je naglasio, odlične organizacije izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu.

"On se uspio izboriti da nešto više od mjesec dana prije hrvatskog preuzimanja predsjedanja EU ključni donositelji odluka dođu u Zagreb, uključujući i buduće članove Europske komisije. Ovo je i nama šansa da BiH ne ostane po strani i ja duboko vjerujem da ćemo, ako posao oko izbornog zakona završimo brzo, biti za istim stolom sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kada se bude govorilo o njihovom kandidacijskom statusu. Politika proširenja EU sigurno nije propala", poručuje Čović.  

Malo je toga, kaže, što BiH treba završiti kako bi dobila kandidatski status, a to uključuje imenovanje Savjeta ministara i izmjene izbornog zakona.

"Zakonska dinamika diktira uspostavu Vijeća ministara. U prvom tjednu idućeg mjeseca imat ćemo poznata imena svih ministara i zamjenika ministara, a uz skraćenu proceduru vjerujem da ćemo za 15, a najkasnije 20 dana imati potvrđeno novo Vijeće ministara", kazao je Čović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije