BiH

Migranti u TK stižu i iz Eritreje

Migranti u TK stižu i iz Eritreje
Foto: N.N. | Migranti u TK stižu i iz Eritreje

TUZLA - U Tuzli se broj migranata smanjio, pokazuju najnoviji podaci MUP-a TK koji su prezentirani na jučerašnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

Službenici Uprave policije MUP-a TK u decembru su evidentirali 255, a u januaru 173 migranata koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

Zanimljivo je da su ove godine evidentirani migranti iz zemalja koje nisu dosad bile toliko zastupljene. Tako je u januaru evidentirano 45 migranata iz Pakistana, 40 iz Eritreje, 27 iz Maroka, 16 iz Avganistana, 13 iz Alžira, po 12 iz Sirije i Libije, dva iz Iraka te po jedan iz Makedonije, Bangladeša, Kurdistana i Nepala. Zabilježeno je i 26 sigurnosno interesantnih događaja u kojima su učestvovali migranti.

"To su krivična djela razbojništva, krađe, teške krađe, narušavanje nepovredivosti doma itd. Uprava policija je poduzimala i poduzima pojačane mjere i aktivnosti s ciljem očuvanja povoljnog sigurnosnog ambijenta na području TK. Kada uzmemo broj migranat koji dolazi u naš kanton i broj počinjenih djela, možem konstatovati povoljno stanje sigurnosti", kazali su iz Uprave policije.

Migranti se u Tuzli uglavnom ne zadržavaju već im služi kao tranzit.

U Tuzli postoji Dnevni centar za migrante, koji finasira MFS Emmau, a čiji je cilj pružanje pomoći ljudima u pokretu s akcentom na maloljetna lica u vidu obavljanja lične higijene, podjele obuće i odjeće, toplih napitaka te organizovanje različitih akcija podjele humanitarne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije