BiH

Mihael Rot: Balkan nije zabačeni dio, već centralno dvorište EU

Mihael Rot: Balkan nije zabačeni dio, već centralno dvorište EU
Foto: Agencije | Mihael Rot: Balkan nije zabačeni dio, već centralno dvorište EU

BERLIN, BANJALUKA - Zapadni Balkan nije zabačeni dio evropskog kontinenta, kako se često može vidjeti u njemačkim medijima, već njeno centralno dvorište, rekao je Mihael Rot, njemački ministar za evropska pitanja.

Kako je istakao, približavanje zapadnog Balkana EU je u njemačkom interesu, zbog čega, kako je istakao, EU treba da nađe načina da ovim zemljama pomogne da što prije sprovedu reforme koje su potrebne. Ova izjava značajna je u kontekstu da je prije tri sedmice Njemačka od Hrvatske preuzela predsjedavanje EU na šestomjesečni period.

"U našem je interesu da zapadni Balkan pronađe put ka demokratiji, vladavini prava i regionalnom pomirenju, kao i da mlade generacije dobiju perspektivu", rekao je on, a prenosi portal Europeanwestbalkans.

Kao jedan od prioriteta njemačkog predsjedavanja Savjetom EU, Rot je najavio jače angažovanje u regionu, a naglasio je da će Njemačka organizovati i odvojene konferencije, na kojima će najviše biti riječi o davanju budućnosti mladim u regionu.

"Samo ako EU preuzme više odgovoernosti moći će region zapadnog Balkana doživjeti prosperitet", rekao je Rot i ponukao EU da pokaže više vidljivosti u regionu. Rekao je da je trenutno najveći izazov dijalog između Beograda i Prištine i da je potrebno pomjeriti stvari iz trenutne pat pozicije, kako bi se pokrenuo napredak u cijelom regionu.

"Moramo biti više emotivni. Moramo svima staviti do znanja da mi nismo nekakav puki tehnokratski karavan. EU mora početi rješavati probleme i stavljati teme na dnevni red koje se stvarno tiču ljudi", rekao je Rot.

Rot je pohvalio Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Žozefa Borela, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, na angažmanu na rješavanju problema Kosova.

Na naše pitanje na koji način se njemačka politika može odnositi prema BiH, Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, kaže da vjeruje da dobra volja Njemačke postoji prema svima, ali da je sad prevashodno okrenuta napretku Sjeverne Makedonije i Albanije, dok je BiH u drugom planu. 

"U BiH i dalje mnogi misle da je članstvo u EU poklon i da se ne treba ništa raditi. Ne možemo se previše nadati dok se naš odnos ne promijeni", smatra ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije