BiH

Mijatović napustio sjednicu SDP-a, Zornić isključen iz stranke

Mijatović napustio sjednicu SDP-a, Zornić isključen iz stranke
Foto: N.N. | Mijatović napustio sjednicu SDP-a, Zornić isključen iz stranke

​SARAJEVO - Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović napustio je današnju sjednicu Predsjedništva SDP-a BiH koja je održana u Gradačcu zbog razilaženja s ostalim prisutnima kada je riječ o slučaju Enver Zornić.

Predsjedništvo stranke je naknadno saopštilo da su donijeli odluku o isključenju Zornića, ali i svih članova SDP-a koji su pravosnažno osuđeni pred sudom.

Mijatović je za portal Klix.ba rekao da je tražio od predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damira Mašića da podnese ostavku iz moralnih razloga zbog toga što je ovo najveća šteta koju je SDP pretrpio u zadnje vrijeme.

"Imenovanje Zornića je kardinalna greška za koju niko ne želi preuzeti odgovornost", istakao je Mijatović.

Ističe kako su prisutni na sjednici govorili da nisu znali za prošlost Envera Zornića iako je Irfan Čengić prije imenovanja upozoravao da čovjek ima veze s ratnim zločinima.

"Kada sam vidio kakvo je raspoloženje, odlučio sam napustiti sjednicu. Ja smatram da je moja moralna i ljudska odgovornost da razmislim šta i kako dalje. Tražili smo od GO SDP-a Banjaluka da za sutra zakaže hitnu sjednicu na kojoj ćemo svi zajedno donijeti odluku kud, šta i kako dalje", istakao je potpredsjednik SDP-a.

Enver Zornić, koji je zbog presude za ratne zločine smijenjen sa funkcije direktora Toplana Sarajevo, bio je kadar SDP BiH. Kada su otkriveni detalji njegove ratne prošlosti, čelništvo SDP-a jasno je poručilo da imaju nultu toleranciju prema osobama osuđenim za ratne zločine.

U međuvremenu je, po završetku današnje sjednice, SDP saopštio da je donesena odluka o isključenju Envera Zornića iz SDP-a, kao i svih onih koji su članovi SDP-a, a koji su pravosnažno osuđeni.

"Izražen je jasan stav da u SDP-u nema mjesta za bilo koga ko se presudom dovodi u vezu sa zločinom, kriminalom i naročito ratnim ubistvima. Istovremeno, SDP želi postaviti pitanje koga je još i po kojem osnovu nekadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović amnestirao za slična nedjela", navedeno je iz ove stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije