BiH

Milanović potvrdio: U deklaraciji NATO samita stavljen Dejtonski sporazum

Milanović potvrdio: U deklaraciji NATO samita stavljen Dejtonski sporazum
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Milanović potvrdio: U deklaraciji NATO samita stavljen Dejtonski sporazum

BRISEL - Hrvatska je uspjela u završnu deklaraciju Samita NATO-o ubaciti Dejtonski mirovni sporazum kao osnov funkcionisanja BiH, tek nakon šest dana insistiranja, izjavio je danas Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

On je, podsjetimo, dan ranije zaprijetio da neće dati saglasnost za završni dokument samita ako se u njemu ne spomene sporazum kojim se BiH definiše kao država tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih građana. 
 
"Ne volim riječ 'zaprijetio', nisam zaprijetio, ali nakon šest dana ignoriranja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Dejtonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu", izjavio je Milanović po dolasku na sastanak čelnika 30 država članica NATO. 
 
Pojasnio je da ga je u nedjelju nazvao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i da je "to riješeno u pola minute".
 
"Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnoj deklaraciji u pasusu o BiH uopće spomene Dejtonski mirovni sporazum. To je mala stvar za ovaj samit, vrlo marginalna, fusnota, ali za nas je to 'big foot' (veliki korak)", izjavio je Milanović.
Hrvatskoj je prihvatljivo sve ostalo u tekstu završne deklaracije koja ima pedesetak stranica.
 
"Sve drugo uz neke nijanse Hrvatskoj je prihvatljivo, barem meni kao šefu delegacije", rekao je Milanović.
Dušanka Majkić, srpski delegat u Domu naroda parlamenta BiH, ističe da je Milanovićev prijedlog, odnosno sugestija, prihvaćen samo zato da se ne bi pokazao nesporazum u NATO-u.
 
"Oni se ne slažu sa svim, ali vidjeli su da nemaju izbora. Dogovori u Alijansi se donose na način da svi moraju o tome glasati i ne može se desiti da se neko izuzme, pošto onda dogovor ne vrijedi", rekla je Majkićeva za "Nezavisne novine". 
 
Ona je istakla da to za Srpsku nema nekog posebnog značaja, izuzev onoliko koliko principi nalažu - da svaki narod treba da ima svoje političke predstavnike i da drugi narodi ne mogu da ih biraju umjesto njih.
 
"U tom kontekstu, Republika Srpska i podržava predstavnike hrvatskog naroda, da im političke predstavnike ne bira neko drugi, jer to bi sutra bilo nama. Dakle, taj princip podržavamo, ali on se direktno prvenstveno odnosi na međusobne odnose Hrvata i Bošnjaka", istakla je Majkićeva.
Hrvatski saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić rekao je da je Dejton međunarodni mirovni sporazum koji je veliko postignuće, jer je okončao jedan strašan rat i Hrvatska je supotpisnik i njegov garant.
 
"Milanovićevim potezom konačno smo nastupili kao država i Hrvatska je stala u zaštitu prava Hrvata u BiH. Jednostrano raskopavanje mirovnog sporazuma je zločinačka politika", rekao je Raspudić za hrvatske medije.
 
Hrvatska je, inače, insistirala da se u deklaraciji spomenu tri tačke: Dejtonski mirovni sporazum, konstitutivni narodi i izborna reforma u BiH. 
Na kraju nisu uspjeli ubaciti konstitutivne narode, a diplomatski izvori rekli su da je ostalo nejasno zašto je uporno odbijano spominjanje Dejtonskog sporazuma, jer oni koji su se protivili nisu dali nikakvo objašnjenje.
 
"Neke zemlje ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma. Moraću o tome na samitu da razgovaram, inače nećemo dati saglasnost na završnu deklaraciju, jer nas tretira kao sitan kusur", rekao je ranije Milanović.
 
On je tada naveo da "neko ima problem" da se u tom tekstu spominju Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda.
 
"Kao da je deklaraciju pisalo nevladino udruženje iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim", istakao je Milanović u nedjelju. On je napomenuo da to pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi ali, dodao je, to preko Hrvatske neće proći.
 
A, nakon što je predsjednik Hrvatske, dakle u nedjelju, zaprijetio da neće podržati završnu deklaraciju zbog toga što neke članice NATO-a ne podržavaju konstitutivnost u BiH i Dejtonski sporazum, oglasio se hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ocjenjujući da susjedna zemlja dolazi u sukob sa NATO-om.
 
"Zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om", rekao je Komšić u nedjelju te dodao da "Hrvatska nema moć da blokira principe deklaracije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije