BiH

Milanović upozorio na opasnost od destabilizacije BiH

Milanović upozorio na opasnost od destabilizacije BiH
Foto: Tanjug/AP arhiva | Milanović upozorio na opasnost od destabilizacije BiH

MADRID - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović upozorio je lidere NATO, koji su danas završili trodnevni samit u Madridu, da bi destabilizacija Bosne i Hercegovine mogla imati ozbiljne implikacije za region i NATO.

Milanović je, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta, u govoru želio da skrene pažnju na neke ozbiljne bezbjednosne probleme koje Hrvatska ima na zapadnom Balkanu, tačnije u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

"Događaji u Bosni i Hercegovini imaju direktan uticaj na naš nacionalni interes i sigurnost. Daljnja destabilizacija Bosne i Hercegovine imaće ozbiljne implikacije za širi region i NATO. Nadamo se da nece biti prekasno da preokrenemo situaciju”, rekao je Milanović u obraćanju šefovima država ili vlada država članica NATO.

Milanović je kazao da se bosanskohercegovackim Hrvatima sistemski onemogućuje biranje njihovih legitimnih predstavnika i time se postepeno obespravljuju.

"Jednostavno rečeno - Izborni zakon mora se promijeniti. Visoki predstavnik to može da učini potezom pera, koristeći svoja tzv. Bonska ovlašćenja. Ukoliko Visoki predstavnik neće da se bavi takvim ključnim pitanjima, njegova uloga sasvim gubi smisao", rekao je Milanović.

On je pozvao da se kreiranje politike prema BiH vrati na nivo državnika kako je bilo u vrijeme zaključivanja Dejtonsko/Pariskog sporazuma.

Dodao je da se pritom ne smije zanemariti zabrinjavajuće stanje u BiH i na zapadnom Balkanu.

Milanović je tokom samita u Madridu imao bilateralni razgovor s finskim predsjednikom Saulijem Ninistom i sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije