BiH

Miličević: Novi predsjednik mora ujediniti SDS

Miličević: Novi predsjednik mora ujediniti SDS
Foto: Arhiva | Novi predsjednik mora ujediniti SDS

​BANJALUKA - Srpska demokratska stranka od opštih izbora održanih u oktobru prošle godine je u krizi i izborom novog predsjednika stranke to mora biti promijenjeno jer Republici Srpskoj treba jak SDS.

Ovo je rekao Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a i jedan od kandidata za prvog čovjeka najveće opozicione stranke na unutarstranačkim izborima, koji će biti održani u junu.

"Novi predsjednik mora ujediniti stranku. U SDS-u postoje ljudi koji bi da me diskredituju i to iskoriste u unutarstranačkoj borbi, ali će nakon izbora predsjednika stranke morati odgovarati. Predsjednik SDS-a mora da bude neko ko spaja, a ne razdvaja. Srpska demokratska stranka je bila jaka, ne kada je imala vođu, nego kada je imala vodstvo", rekao je Miličević, ističući da će, ukoliko postane predsjednik, ujediniti SDS te da će tražiti i sastanak s patrijarhom Irinejom.

Takođe, naglasio je da će biti ozbiljan kandidat za predsjednika stranke te da će istrajati do kraja bez obzira na sve jer je za RS važno da SDS bude jak kako bi odgovorio na određene izazove sa kojima se suočava društvo, a među kojima je i odliv stanovništva.

Ono što je zanimljivo jeste da u SDS-u još niko nije dobio zvaničnu kandidaturu za predsjednika stranke, iako su pojedini odbori stranke predložili Miličevića, Vukotu Govedaricu, aktuelnog predsjednika stranke, i Miću Mićića, gradonačelnika Bijeljine, dok se kao kandidat još spominje i Mirko Šarović, aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Nijedan kandidat nema podršku najmanje pet opštinskih ili gradskih odbora stranke, što je neophodno da bi kandidatura bila zvanična", rekao je Miličević.

Kako stvari sada stoje, a sudeći prema nezvaničnim infomracijama iz SDS-a, glavna borba na predstojećoj izbornoj sjednici Skupštine SDS-a mogla bi se voditi između Miličevića i Govedarice, ukoliko se u međuvremenu ne postigne unutarstranački dogovor o jednom kandidatu, što je teško očekivati.

"Miličević i Govedarica su tu negdje što se tiče podrške jer suština je u podršci delegata koji glasaju na izbornoj sjednici Skupštine. Kriterijumi za broj delegata su izborni rezultat i veličina izborne jedinice i sad imate situaciju da iz Doboja ima mnogo više delegata nego što zaslužuju s obzirom na to da SDS tamo praktično i ne postoji", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak ovoj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije