BiH

Miličević na korak ispred Šarovića da preuzme SDS

Miličević na korak ispred Šarovića da preuzme SDS
Foto: N.N. | Miličević na korak ispred Šarovića da preuzme SDS
Uroš Vukić

​BANJALUKA - Glavni odbor SDS-a na sjednici 21. aprila trebalo bi da konačno utvrdi kriterijume za održavanje unutarstranačkih izbora, a kako stvari sada stoje, najozbiljniji kandidat za preuzimanje najveće opozicione stranke je Milan Miličević, aktuelni načelnik opštine Teslić. Pored njega, u igri su još i aktuelni predsjednik Vukota Govedarica i Mirko Šarović, aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Dva najbolja kandidata su Miličević i Šarović i nastojaće se da se unutar stranke dođe do dogovora da bude jedan kandidat, jer bi u ovom trenutku to bilo najbolje. I jedan i drugi imaju rezultate iza sebe i teško je reći u ovom trenutku koji bi bio bolji", rekao je Nemanja Vasić, član Predsjedništva SDS-a, koje je u četvrtak imalo sjednicu i odlučilo da Glavni odbor SDS-a zasjeda u iduću nedjelju u Istočnom Sarajevu.

Sa Miličevićem, Govedaricom i Šarovićem u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali iz nekoliko nezvaničnih razgovora može se zaključiti da trenutno Miličević ima najviše šanse i podrške da preuzme SDS.

Na crtu Miličeviću moguće je da izađe jedino Govedarica, za kojeg se ne zna da li će ili neće u trku za novi mandat na čelu najveće opozicione partije.

"Šarović će biti kandidat pod uslovom da svi stanu iza njega, u suprotnom neće se kandidovati jer uvijek igra na sigurno. Tri su mogućnosti u opticaju, i to da Šarović bude jedini kandidat, da Miličević bude jedini kandidat te da i Miličević i Govedarica idu s kandidaturom pred Skupštinu SDS-a i traže podršku", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak SDS-u.

Kada je riječ o Skupštini SDS-a, koja i bira predsjednika stranke, ona bi trebalo da zasjeda polovinom, najdalje krajem maja i već je na sjednici Predsjedništva SDS-a dogovoreno da broji 450 delegata.

Takođe, dogovoreni su i kriterijumi za izbor delegata izborne sjednice Skupštine SDS-a, a dva najznačajnija su uspjeh na prošlim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske i broj birača iz određene regije.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da će narednih nekoliko dana unutar stranke biti dosta riječi o samim kandidaturama, a najviše pažnje biće posvećeno tome da se obezbijedi jedinstvo, odnosno da bude samo jedan kandidat, jer je to jedini način da SDS koliko-toliko organizovan uđe u lokalne izbore, koji se održavaju iduće godine.

"Nemamo još istaknutih zvaničnih kandidatura, neke su se javljale i provijavale, ali ništa zvanično ni od opštinskih ni od regionalnih odbora", rekao je Govedarica u četvrtak poslijepodne, a na pitanje da li će on biti kandidat rekao je: "Vidjećemo".

Govedarica je potvrdio da će 21. aprila u Istočnom Sarajevu na sjednici Glavnog odbora biti riječi o kandidaturama za predsjednika stranke te o konačnom tekstu kriterijuma za unutarstranačke izbore.

"Ne treba očekivati da će u nedjelju biti konačno definisana imena kandidata. Možda bude riječi o tome, ali da će biti postignut dogovor, neće sigurno, s obzirom na to da će do izborne sjednice Skupštine biti još mjesec dana sigurno", ispričao je naš izvor.

SDS

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije