BiH

Milivojević: Podsjetiti na pitanje konstitutivnosti Srba u FBiH

Milivojević: Podsjetiti na pitanje konstitutivnosti Srba u FBiH
Foto: Ilustracija | Milivojević: Podsjetiti na pitanje konstitutivnosti Srba u FBiH
Srna

MOSTAR - Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je da je necivilizovani čin vraćanja pisma adresiranog ćirilicom poslanog preko "Hrvatske pošte" u Mostaru prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti i jezika Srba u Federaciji BiH (FBiH).

"Ovo je još jedna prilika kojom bih podsjetio da konstitutivnost naroda i pravo na jezik ne bi trebalo više nikad da budu teme obraćanja i da se u svim kantonima u FBiH ispoštuje Ustav BiH", izjavio je Milivojević.

On je izrazio zabrinutost istrajnosti sistemskog uništavanja ćiriličnog pisma bilo zabranama, bilo brisanjima ili onemogućavanju poštanskog saobraćaja.

"Pozivanje na Opšte uslove u obavljanju poštanskog saobraćaja je dokaz da kad nešto ne želimo da uradimo uvijek možemo naći razlog, a isto tako ako želimo da doprinesemo tolerantnijem društvu u kojem živimo založićemo se da stvorimo pravne okvire ili iskoristimo postojeće, a kako se slične situacije ne bi ponavljale", naveo je Milivojević.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Hrvatska pošta Mostar oglasila se povodom vraćanja pošte navodeći da naziv države i grada u međunarodnom poštanskom prometu mora biti napisan latinicom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije