BiH

Milunović: Proboj koridora jedna od najvećih bitaka u proteklom ratu

Milunović: Proboj koridora jedna od najvećih bitaka u proteklom ratu
Foto: RTRS | Milunović: Proboj koridora jedna od najvećih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu

MODRIČA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je danas na Dugoj NJivi kod Modriče da je obaveza Srba da obilježavaju dan proboja koridora, jednu od najvećih i najhumanijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Milunović je podsjetio da je do proboja koridora 1992. godine više od milion ljudi bilo u okruženju zbog čega Srbi nisu imali izbora nego da u ofanzivnoj operaciji izvrše proboj i spoje se sa maticom Srbijom.

Zato je, dodao je, ova bitka nazvana "Bitkom za koridor života". On je istakao da je ovo bila bitka i za odbranu zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije.

Milunović je podsjetio da su neprijateljske snage, koje su ovdje bile 1992. godine u okviru operativne grupe "Posavina", brojale od 20.000 do 25.000 vojnika, a stalno je djelovalo i tri do pet brigada iz Hrvatske.

"To pokazuju i njihovi gubici, gdje je od 1.261 poginulog neprijateljskog borca iz Hrvatske bilo njih 343, i to govori o tome ko je bio agresor, kao i 1995. godine kada su zapadnokrajiške opštine napadnute hrvatskim elitnim jedinicama - Prvom i Drugom gardijskom brigadom", rekao je Milunović.

Milunović je poručio da je obaveza Srba da slave pobjedu i da se prisjećaju poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu

"Pokušali su da nas strpaju u geto. Bebe su u nedostatku kiseonika umirale i pitanje je kakva bi naša sudbina bila da ovaj proboj nije izvršen", izjavio je novinarima Milunović, koji je danas prisustvovao centralnoj proslavi obilježavanja 28 godina od proboja koridora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije