BiH

Ministar Desnica Radivojević prelazi u SDP

Ministar Desnica Radivojević prelazi u SDP
Ministar Desnica Radivojević prelazi u SDP

SARAJEVO - Desnica Radivojević, ministar prostornog uređenja FBiH iz SDA, prelazi u SDP i ostaje na toj poziciji, dok će SDP poziciju ministra okoliša i turizma FBiH, koju obnaša Branka Đurić, "prepustiti" HDZ-u, saznaju "Nezavisne" od izvora bliskih SDP-u.

Saznajemo da je rekonstrukcijom Vlade FBiH, koju traži nova parlamentarna većina, predviđeno da od pet hrvatskih ministarskih mjesta, četiri pripadnu HDZ-ovima, a peto, mjesto ministra pravde, na čijem je čelu Zoran Mikulić, ostaje SDP-u.

Radivojević je rekao da je dezinformacija da je već prešao u SDP, ali da to ne znači da neće.

Istovremeno, u ovoj prekompoziciji federalne vlasti, NSRzB, koja trenutno participira u vlasti, predložila je juče formiranje vlade narodnog jedinstva, u kojoj bi bile sve stranke koje žele tu učestvovati i koja bi se temeljila na ekonomskom programu ove stranke.

Ovaj stav zauzelo je juče Predsjedništvo NSRzB na vanrednoj sjednici nakon što su SDP i SBB ponudili toj stranci da bude dio nove parlamentare većine. Ranije su iz HDZ-a rekli da toj stranci nema mjesta u novoj vladi FBiH.

Jerko Ivanković-Lijanović, dopredsjednik NSRzB i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kazao je da su spremni glasati za promjenu Vlade FBiH ako bude prihvaćen njihov prijedlog, jer za svaku drugu vladu nemaju garanciju da će biti bolja od postojeće.

Predviđeno da od pet hrvatskih ministarskih mjesta četiri pripadnu HDZ-ovima, a peto, mjesto ministra pravde, ostaje SDP-u

Do takve situacije došlo je nakon raskida koalicije SDP - SDA, a potom formiranja nove SDP - SBB. Rezultat toga su promjene ministara u kantonima, formiranje nove parlamentarne većine na nivou FBiH, koju treba da čine SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990, a od Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, SDP je zatražio pokretanje procedure smjene članova Vijeća ministara iz SDA. Trenutno Vladu FBiH čine SDA, SDP, NSRzB i HSP.

"Nama SDP i SBB nisu ponudili određena ministarstva nego načela. Rekli su da su spremni da mi budemo dio parlamentarne većine, da su spremni dati nam jedan dio. Naše predsjedništvo zauzelo je stav, a to je vlada narodnog jedinstva. Drugačije nećemo napraviti bolju vladu FBiH", rekao je Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NSRzB.

Na pitanja novinara da li će podržati rekonstrukciju Vlade FBiH koju traže četiri stranke i da li će izaći iz nje, Jerko Ivanković Lijanović je rekao da očekuje od partnera da se odgovorno ponašaju.

"Nadamo se da će najavljena nova parlamentarna većina prihvatiti naš prijedlog. Spreman sam se odreći svoje funkcije kako bismo pokazali i drugim strankama da ne budu sebične i učine isto", kazao je Lijanović i dodao da se ne osjećaju izigranim zbog formiranja nove većine.

Prema riječima Mladena Ivankovića Lijanovića, do vlade narodnog jedinstva treba doći tako što će predsjednik FBiH razgovarati sa zainteresovanim strankama da se nađe parlamentarna većina na osnovu pet tačaka ekonomskog programa. One se odnose na fiskalnu devalvaciju, javno-privatno partnerstvo, masovno poduzetništvo, dokapitalizaciju Razvojne banke i regionalno klaster poduzetništvo.

Za Zvonka Jurišića, lidera HSP-a, taj prijedlog je prihvatljiv.

"Ako se i treba nešto promijeniti, kao što to neki žele, to bi bilo jedno od rješenja, a ne na način da se mijenja jednostrano", dodao je Jurišić.

Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP-a, rekla je da ne bi to mogla sada komentarisati, te da svi imaju pravo donositi zaključke.

Inače, prikupljeni su potpisi poslanika Parlamenta FBiH i zatražena vanredna sjednica Predstavničkog doma kako bi bilo izabrano novo rukovodstvo, te upućen zahtjev predsjedniku i potpredsjednicima FBiH za rekonstrukciju Vlade FBiH. Predsjednik FBiH je Živko Budimir iz HSP-a, stranke u kojoj su juče ponovili da neće izaći iz federalne vlasti dok je jedan potpredsjednik Mirsad Kebo iz SDA.

Zbog te situacije Budimir je i juče zakazao sastanke i to sa Sulejmanom Tihićem, liderom SDA, Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, i Roderikom Murom, prvim zamjenikom visokog predstavnika.

Radončić je nakon razgovora sa Budimirom rekao da treba pričekati da Budimir završi konsultacije sa liderima stranaka u FBiH i onda vidjeti da li će potpisati odluku o rekonstrukciji Vlade FBiH.

NSRzB predložio formiranje vlade narodnog jedinstva

"Podsjetio sam Budimira da je na to mjesto izabran zahvaljujući glasovima SBB-a u Domu naroda", napomenuo je Radončić.

Tihić je istakao da želi da se sve aktivnosti vrate u institucije, te da, ako bude zahtjeva za rekonstrukciju Vlade FBiH, smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH, to mora biti urađeno u skladu sa Ustavom.

Mur je tokom sastanka sa Budimirom rekao da se OHR neće miješati u političke procese u FBiH i da će poštivati Ustav i federalne zakone.

AF: SDU, SP i LDS zajedno na izborima

Socijaldemokratska unija BiH, Stranka penzionera BiH i Liberalno demokratska stranaka BiH predstavili su juče u Sarajevu Sporazum o zajedničkom nastupu i djelovanju u pojedinim opštinama na predstojećim lokalnim izborima.

Nermin Pećanac, predsjednik SDU BiH, rekao je da je riječ o prirodnoj koaliciji stranaka koje zastupaju gotovo identične stavove o pitanju socijalne pravde i borbe protiv kriminala i korupcije. (Fena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije