BiH

Pratite nas na Google news

Ministarstva Srpske da analiziraju prenos nadležnosti na nivo BiH

Ministarstva Srpske da analiziraju prenos nadležnosti na nivo BiH
Foto: N.N. | Ministarstva Srpske da analiziraju prenos nadležnosti na nivo BiH
N.N.

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas zaključak kojim od svih ministarstava traži da analiziraju i identifikuju nadležnosti prenesene na nivo BiH na neustavan način ili međuentitetskim sporazumom, kao i efekte na taj način prenesenih nadležnosti i rad institucija i organa formiranih usljed prenošenja nadležnosti i o tome sačine informaciju.

Zaduženja ministarstvima data su nakon što je Vlada razmotrila Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, koju je Narodna skupština Srpske usvojila na posebnoj sjednici 11. novembra.

Vlada Republike Srpske izrazila je spremnost da sa Federacijom BiH odmah počne pregovore radi usaglašavanja koje je neophodno za usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i preispitivanje date saglasnosti na Zakon o odbrani, Zakon o indirektnom oporezivanju i Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Od posebnog značaja za Republiku Srpsku, zaključila je Vlada, jeste iniciranje reforme institucija pravosuđa na nivou BiH.

Vlada Srpske smatra da je neophodno da se odmah pristupi izradi zakona o rehabilitaciji svih lica iz Republike Srpske koja su nezakonito smijenjena odlukama visokih predstavnika, kao i da bude sagledana mogućnost izmjene Krivičnog zakona Srpske da bi bilo sankcionisano postupanje u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine, kao ugrožavanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske smatra da treba izvršiti i analizu Zakona o postupku indirektnog oporezivanja i raspodjele finansijskih sredstava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije