BiH

Ministarstvo bezbjednosti BiH podržava potpuno zatvaranje granice

Ministarstvo bezbjednosti BiH podržava potpuno zatvaranje granice
Foto: Tanjug/AP | Ministarstvo bezbjednosti BiH podržava potpuno zatvaranje granice

SARAJEVO - Povodom pisma Vjekoslava Bevande, zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara, upućenog predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji i ministru bezbjednosti BiH Fahrudinu Radončiću, u kojem traži uvođenje šatorske trijaže i postavljanje šatorskog karantina, Ministarstvo bezbjednosti BiH smatra da je Bevanda potpuno u pravu.

"Slobodni smo podsjetiti javnost, da je Ministarstvo bezbjednosti BiH od početka same pandemije bilo oficijelni predlagatelj i zagovornik veoma rigoroznih mjera koje su prethodno usaglašene sa medicinskom strukom", saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Kako je navedeno ovo ministarstvo je zatražilo od predsjednice Federalnog štaba civilne zaštite Jelke Miličević i premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića da hitno odgovore gdje se nalazi karantinski smještaj za lica koja su došla ili bi htjela eventualno doći avionskim letom na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Sa tim odgovorom biće upoznat Savjet ministara BiH.

Ministarstvo bezbjednosti BiH istaklo je važnost provođenja svih mjera bez izuzetka te da o svakom letu, u kojem bi se nalazili bh. državljani, odluku mora donijeti na svojoj sjednici isključivo Savjet ministara BiH.

Pomenuto ministarstvo takođe traži da se odmah obustavi kampanja u pojedinim ambasadama BiH u inostranstvu, dovođenja putnika u autobusima do BiH.

"Oba entitetska krizna štaba su zbog širenja virusa korona odranije zabranili prevoz autobuskim saobraćajem, jer jedan inficirani putnik može prenijeti virus na sve ostale. Zahtjevi kriznih štabova i medicinskih eksperata su da ovaj stav Ministarstvo sigurnosti odmah saošti javnosti i da sa njime budu upoznata diplomatsko - konzularna predstavništva BiH u inostranstvu", stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH su istakli da ne snose nikakvu odgovornost zbog bh. građana u inostranstvu koji su bili dezavuisani, odnosno nisu bili tačno informisani i isti su bili izloženi nepotrebnim troškovima kupovine avionskih ili autobuskih karata, ne znajući da letovi neće biti mogući ili da će nakon ulaska autobusom u BiH obavezno ići u 14-dnevni karantin i da će na granici biti podvrgnuti strogim epidemiološko-sigurnosnim procedurama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije