BiH

Ministarstvo finansija SAD obrazložilo sankcije Dodiku i ATV-u

Ministarstvo finansija SAD obrazložilo sankcije Dodiku i ATV-u
Foto: Karolina Grabowska/Pexels | Ministarstvo finansija SAD obrazložilo sankcije Dodiku i ATV-u

VAŠINGTON - Kancelarija za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD danas je uvrstila na svoju listu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i jedan medij pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju d.o.o. Banjaluka, saopštno je iz Ministarstva finansija SAD.

Kako se navodi to je "odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH".

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Današnja mjera koja predstavlja prvu primjenu Izvršne uredbe 14033, zasniva se na posvećenosti Bidenove administracije pozivanju na odgovornost onih koji, između ostalog, podrivaju stabilnost regije Zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama po dugogodišnje mirovne sporazume.

Dodik podriva institucije BiH pozivanjem na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretanjem procesa stvaranja paralelnih institucija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Štaviše, Dodik je koristio i koristi svoj službeni položaj u BiH za gomilanje ličnog bogatstva ucjenjivanjem, podmićivanjem i ostalim oblicima korupcije. Njegova etno-nacionalistička retorika podjela  odražava njegova nastojanja da promovira ove političke ciljeve  i odvuče pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti.

Kumulativno, sve ove aktivnosti predstavljaju prijetnju stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i podrivaju Daytonski mirovni sporazum, što predstavlja rizik šire regionalne nestabilnosti.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu aktivnost, Brian E. Nelson rekao je da "destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i njegovi pokušaji demontiranja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji su motivisani njegovim ličnim interesima, prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijelog regiona".

“ Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun svojih građana, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje.” 

DODIKOVE DESTABILIZIRAJUĆE I KORUPTIVNE AKTIVNOSTI 

Daytonski mirovni sporazum (Dayton Peace Accords (DPA)) kojeg su 1995. godine potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, okončao je etnički sukob u BiH i uspostavio današnji ustav BiH.

Ministarstvo finansija SAD je 17. januara 2017. godine, u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, stavilo Dodika na listu zbog aktivnog opstruiranja ili postojanja značajnog rizika aktivnog opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Današnje mjere nadovezuju se na  ovo nasljeđe, a usmjerene su na njegovo kontinuirano destabilizirajuće djelovanje u vezi sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i njegovu zloupotrebu službenog položaja s ciljem učestvovanja u široko rasprostranjenoj korupciji koja podriva državne institucije u BiH. 

Dodik takođe otvoreno poziva, i već djeluje u tom smjeru, na jednostrani prenos državnih nadležnosti sa državnog nivoa na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koji čine BiH zajedno sa Brčko Distriktom. Dodik se takođe javno protivi visokom predstavniku za BiH kojeg je imenovala međunarodna zajednica, kao i sastavu Ustavnog suda BiH.

Pored toga, Dodik javno ponižava ostale etničke i vjerske skupine u BiH produbljujući podjele i politički ćorsokak.

Stoga je Dodik stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za, ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u kršenju ili činu kojim opstruira provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma ili predstavlja prijetnju za istu. 

Dodik je stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u korupciji koja se tiče Zapadnog Balkana. Konkretno, uspostavio je mrežu podrške u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici.

Jedan primjer njegovog koruptivnog djelovanja je da je Dodik svojim bliskim poslovnim saradnicima direktno obezbijedio ugovore s vladom i monopol u RS. Prihode od korupcije Dodik koristi za podmićivanje i dodatne koruptivne aktivnosti u cilju promovisanja ličnih interesa na račun građana u RS. 

DODIKOVA LIČNA MEDIJSKA KUĆA

Alternativna televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medijska kuća sa sjedištem u Banjaluci, RS, u privatnom vlasništvu je kompanije koja je usko povezana sa Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik, iza scene, lično kontroliše ATV, naprimjer tražeći da on lično odobri medijske priče koje se odnose na politički osjetljive teme.

Dodik je kupio ATV da bi svjesno i izričito promovisao sopstvenu agendu koja uključuje njegove napore da ocrni ostale političke ličnosti, da poboljša svoj javni imidž i promovira svoje lične i političke ciljeve.

Dodik je ugovore koji se odnose na ATV dao direktno članovima svoje porodice koju koristi kao još jedan kanal za korupciju. Direktno je usmjeravao novac od javnih kompanija ka ATV u svrhu korupcije.

Značajno je povećao finansije za ATV posljednjih godina i učestvovao u zlonamjernim kampanjama za širenje uticaja putem društvenih medija koristeći ATV da bi objavljivao sadržaje koji promovišu njegove političke i lične ciljeve.  

ATV  je stavljena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili ista djeluje ili se čini da djeluje za ili u ime Dodika, direktno ili indirektno. 

POSLJEDICE SANKCIJA 

Kao rezultat današnjeg djelovanja, sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta koji su gore navedeni, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC.

Pored toga, svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, takođe bivaju blokirani.  Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, osim ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće.

Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili obezbjeđivanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primitak bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije