BiH

Ministarstvo odbrane od Predsjedništva zvanično dobilo "Program reformi"

Ministarstvo odbrane od Predsjedništva zvanično dobilo "Program reformi"
Foto: Fena | Ministarstvo odbrane od Predsjedništva zvanično dobilo "Program reformi"
Fena

SARAJEVO - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je u razgovoru za "Fenu" kako će realizacija odrednica sadržanih u dokumentu "Pregled odbrane BiH", koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2016. godine, a koji predviđa modernizaciju i novo strukturiranje Oružanih snaga BiH (OSBiH), biti u vrhu prioriteta njegovog angažamana.

Referirajući se na to pitanje, Podžić je 'otkrio' kako je Ministarstvo odbrane, zvanično, od Predsjedništva BiH dobilo "Program reformi", dokument koji, između ostalog, omogućava pristup realizaciji zadataka iz Pregleda odbrane, dokumenta koji podrazumijeva ulaganje u modernizaciju OS BiH u iznosu od oko 500 miliona KM u desetogodišnjem periodu.

Mišljenja je da bi pristupanjem operacionalizaciji odgovarajućih rješenja trebalo 'staviti tačku' na spekulacije i različita tumačenja u vezi s dokumentom Program reformi, te se maksimalno angažovati na realizaciji zadataka koji, osim angažmana u domenu odbrane, podrazumijeva i puni angažman i svih drugih relevantnih institucija u BiH - od resornih ministarstava, agencija i entitetskih vlada, pa do Predsjedništva BiH...

U osvrtu na benefite koje nudi takav pristup (sprovođenje Programa reformi), Podžić te aktivnosti dovodi u kontekst svaranja bolje ukupne klime u društvu i uslova koji su jednako značajni za svakog bh. građanina i koji su u biti kompatibilni s evropskim putem BiH, te koje na kraju mogu doprinijeti ostanku mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

"Evropska unija i NATO-savez imaju strateške sporazume o suradnji i u tom kontekstu jasno je da se radi o zadacima koje mi moramo realizirati u BiH, bez obzira na daljnju dinamiku i prioritete", kazao je Podžić, navodeći da je situacija u tom pogledu sasvim jasna te "da se treba prihvatiti posla", nakon što je 5. decembra 2018. godine došlo do aktivacije MAP-a za BiH i usvajanja Programa reformi koji je u Brisel poslan krajem 2019. godine.

Precizira da, u skladu s Programom reformi, Ministarstvo odbrane BiH ima 72 aktivnosti koje treba samostalno provesti, kao i još 12 aktivnosti u kojima učestvuje s ostalim resornim ministarstvima, a najvećim dijelom s Ministarstvom bezbjednosti i Ministarstvom spoljnih poslova.

"Olakšavajuća okolnost leži u činjenici da je Predsjedništvo BiH još 2016. godine usvojilo Pregled odbrane i prateći dokument 'Plan modernizacije OSBiH za period 2017-2027.', te da su MO i OSBiH, u međuvremenu, bili dosta angažirani na tom planu, odnosno da već imamo, poprilično, završenih poslova", pojasnio je Podžić i dodao da je neophodno istrajati u tom pogledu.

Sve to, kako je rekao, podrazumijeva i povećanje budžeta za odbranu, što je, takođe, u vrhu prioriteta, "jer trenutni nivo finansiranja je ispod jedan odsto BDP-a u odnosu na oko dva posto što je u skladu s utvrđenim standardima".

U pogledu racionalizacije, novoimenovani ministar odbrane BiH se zalaže za intenziviranje rješavanja neperspektivne vojne imovine, kao i viškova naoružanja i municije.

Istovremeno, a u kontekstu misije i uloge OS BiH, ističe važnost angažmana na planu obuke pripadnika OS za mirovne misije, kao i u procesu deminiranja i pomoći civilnim strukturama u oblasti civilno-vojne saradnje, a sve u skladu s obavezama iz dokumenta Program reformi.

Podžić je ocijenio da najbolji resurs u sektoru odbrane predstavljaju profesionalni vojnici, obučeni u skladu sa NATO standardima, a koji usljed lošeg statusa, nerijetko, napuštaju OS BiH, navodeći da je, prema raspoloživim podacima, oko 450 pripadnika OS napustilo njihove redove u 2019. godini.

Najavio je da će se u tom pogledu insistirati na povećanju plata vojnicima, podoficirima i oficirima, podsjećajući na zakonodavne inicijative i procedure koje su aktuelne na tom planu, te na aranžmane koji će u pogledu njihove obuke u saradnji sa zemljama partnerima biti realizovani, a s ciljem postizanja pune interoperabilnosti sa standardima NATO.

Kada se radi o unapređenju sistema odbrane i integracijskim procesima, Podžić očekuje da će nova vlast uzeti u obzir naznačene potrebe i osigurati povoljniji budžet s ciljem dostizanja operativnih sposobnosti OS BiH.

U osvrtu na tu temu, ministar odbrane BiH istaknuo je značaj koji za odbrambeni sektor u BiH ima podrška putem donacija partnerskih zamalja, a prije svega zemalja članica NATO - Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Velike Britanije...,izražavajući zahvalnost zemljama partnerima, uključujući podršku koju pružaju na bilateralnom nivou.

Odgovarajući na pitanje iz te oblasti, podsjetio je, između ostalog, na projekte američke vlade, te nabavku četiri helikoptera (projekat vrijedan 38 miliona dolara) za potrebe OS BiH, kao i doniranje modernih vojnih vozila i opreme, te na sporazum o turskoj donaciji od 60 miliona KM za jačanje OS BiH i opremu koju je donirala Vlada Velike Britanije.

Kada se radi o učestvovanju u operacijama podrške miru, Podžić napominje kako OS BiH već 18 godina uspješno učestvuju u mirovnim misijama UN, NATO i EU (Etiopija, Eritreja, Irak, Avganistan, Кongo, Mali, Centralnoafrička Republika), te da je od 2001. godine u tim operacijama ukupno dosada bilo angažovano oko 1.600 pripadnika, koji su na najbolji način predstavljali BiH u svijetu.

U vezi s tim, Podžić podsjeća da je trenutno 76 pripadnika OS angažovano u okviru tri spomenute vrste misija, te da će aktivnosti na tom planu biti nastavljene, "kako bi ti naši vojnici, kao što i jesu, ostali najbolji ambasadori BiH".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije