BiH

Ministri u Vladi RS upoznati s Izvještajem Nezavisne međunarodne komisije

Ministri u Vladi RS upoznati s Izvještajem Nezavisne međunarodne komisije
Foto: RTRS | Ministri u Vladi RS upoznati s Izvještajem Nezavisne međunarodne komisije

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada Srpske danas primila k znanju Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Višković je rekao da je ovaj izvještaj temeljni dokument, te da će u narednom periodu biti organizovano više okruglih stolova s ciljem njegovog predstavljanja široj javnosti, prenio je RTRS.

On je zahvalio Gideonu Grajfu za cjelokupni angažman u radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Gideon Grajf, predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, rekao je da je ovaj izvještaj usmjeren ka pomirenju i istini, te da je Komisija radila potpuno nezavisno, rukovodeći se pravdom, istinom i činjenicama.

Kako je rekao, nije bilo nikakvih pritisaka na rad Komisije, sva istraživanja zasnovana su na naučnim standardima i metodologiji.

"Nastojaćemo da istinu i činjenice iz Izvještaja i dalje promovišemo", rekao je Grajf, prenosi ATV.

On je istakao da je ponosan što je bio u mogućnosti da predstavi izvještaj na kojem je radilo 10 izvrsnih stručnjaka.

Željka Cvijanović, Predsjednik Republike Srpske, istakla je da Izvještaj samo ima za cilj doći do istine.

U Banjaluci je danas održana posebna sjednica Vlade Republike Srpske, na kojoj su ministri upoznati o Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Sjednici su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te izraelski istoričar i predsjednik Komisije Gideon Grajf.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije