BiH

Mišić: Ekonomske reforme da obezbijede bolji život radnika

Mišić: Ekonomske reforme da obezbijede bolji život radnika
Foto: N.N. | Mišić: Ekonomske reforme da obezbijede bolji život radnika

BANJALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je večeras da Program ekonomskih reformi Srpske za period od 2018. do 2020. godine treba da obezbijedi bolji i kvalitetniji život građana i radnika.

Obraćajući se poslanicima u svojstvu gosta, Mišićeva je tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2018. do 2020. godine, po hitnom postupku, istakla da radnici koji stvaraju novu vrijednost imaju suviše niske plate da bi sebi i svojim porodicama obezbijedili bolji život.

Ona je navela da je problem i odlazak mlade i kvalifikovane radne snage iz Srpske i BiH, te istakla da ekonomske reforme moraju donijeti povećanje plata.

Mišićeva je pozvala socijalne partnere-Vladu Srpske i poslovnu zajednicu da do povećanja plata dođe do 22. decembra.

Ona je zatražila da se do maja naredne godine donesu izmjene Zakona o radu, da bi radnici mogli da pregovaraju sa poslodavcima u smislu povećanja plata s obzirom da postoji realan rast izvoza i BDP-a.

Mišićeva je rekla da treba raditi na svođenju sive ekonomije na najmanju moguću mjeru, jer analize pokazuju da trećina BDP-a ostaje u džepu onih koji pljačkaju državu i radnike.

"U tom smislu, potrebna je reorganizacija rada Inspektorata Srpske, izmjena zakona i slično", rekla je Mišićeva, dodajući da je potrebno riješiti problem 12.000 radnika koji su u procesu stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla i čekaju uvezivanje radnog staža.

Ona je dodala da je potrebno izmijeniti ili donijeti novi zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Predsjednik Saveza opština i gradova Srpske LJubiša Ćosić rekao je da je problem to što 33 opštine koje spadaju u red nerazvijenih ili izrazito nerazvijenih imaju strukturu budžeta koju do 90 odsto čine poreski prihodi s naglaskom na prihodima od indirektnih poreza.

"Nakon posljednjeg popisa utvrđeni su novi koeficijeti u vezi s raspodjelom prihoda od PDV-a, pa je najveći broj od ove 33 opštine ostao uskraćen za jedan iznos PDV-a po osnovu broja stanovnika", dodao je Ćosić.

On je rekao da jedan broj pomenutih opština zbog toga ne može da izmiri osnovne obaveze među kojim su plate ili izmirivanje rata kredita zbog čega je potrebna pomoć resornog ministarstva i Saveza opština i gradova.

Kada je riječ o prihodima od direktnih poreza, Ćosić je naveo da Savez opština i gradova ima stav da porez na lična primanja, koji se sada dijeli između Republike i opština i gradova u razmjeru 75 prema 25 odsto, treba pomjeriti na 70 prema 30 ili da pet odsto više prihoda ide lokalnim zajednicama.

On je naveo da će Savez u narednom periodu predložiti određene izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti da bi se budžeti lokalnih zajednica više punili prihodima od pomenutih poreza.

Ćosić je rekao da je potrebna veća finansijska disciplina u lokalnim zajednicama, te da treba raditi i na donošenju zakonskih rješenja koja će omogućiti i regionalni razvoj Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije