BiH

Pratite nas na Google news

Mišić: Sindikat za povećanje plata u javnom i realnom sektoru

Mišić: Sindikat za povećanje plata u javnom i realnom sektoru
Foto: Srna/Arhiva | Mišić: Sindikat za povećanje plata u javnom i realnom sektoru
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da se sindikat zalaže za povećanje plata i da radnici u javnom i realnom sektoru ostanu u Srpskoj, te ukazala da je to moguće ostvariti uz veću vladavinu prava i kvalitetniji ambijent.

"Potrebno je svake naredne godine povećavati plate najmanje 10 odsto, ili da najniže najviše rastu, a one relativno visoke rastu manje", istakla je Mišićeva.

Ona je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom objedinjene rasprave o setu izmjena zakona o platama radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, naglasila da je cilj da radnici sa niskim platama obezbijede egzistenciju svojim porodicama.

Mišićeva je rekla da ovim setom zakona, kojim se povećavaju plate, u pojedinim sektorima nije ostvarena najpravičnija raspodjela sredstava, te da o tome treba voditi računa.

"Ne radi se o većem iznosu novca koji traže sindikati, već o pravičnijoj i boljoj raspodjeli novca koji je Vlada odredila za povećanje plata i to se može uraditi", rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da Sindikat podržava rasterećenje realnog sektora privrede s ciljem povećanja plata radnika u tom sektoru.

"Sindikat smatra da je u dva koraka moguće doći do najniže plate od 600 KM", zaključila je Mišićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije