BiH

Mještani Istočne Ilidže strahuju da im se u komšiluk doselila ozloglašena sekta

Mještani Istočne Ilidže strahuju da im se u komšiluk doselila ozloglašena sekta
Foto: Privatna arhiva | Mještani Istočne Ilidže strahuju da im se u komšiluk doselila ozloglašena sekta

ISTOČNA ILIDŽA - Mještani naselja Kula, u opštini Istočna Ilidža, strahuju da su se u dvije kuće u njihovom komšiluku doselile desetine pripadnika ekstremističke vjerske grupe, odnosno sekte "Lev Tahor", koja se, kako kažu, suočava sa optužbama za teške zločine, a dodatno su uznemireni saznanjem da bi ovdje moglo doći još nezvanih gostiju.

Stanovnici ovog naselja traže od nadležnih da se ovaj slučaj hitno i što prije izvede na čistac, odnosno da odreaguju institucije, jer, kako ističu, čuli su da ova grupa traži smještaj za još 30 osoba.

"Činjenica je da su se oni ovdje doselili negdje pred Novu godinu. U pitanju je zajednica o kojoj smo primijetili da ni sa kim ne komunicira. Sve je to nekako čudno. Mi nemamo nikakav zvaničan stav institucija ko je ovdje došao niti s kojom namjerom je tu", rekao je za "Nezavisne novine" jedan mještanin, čije ime je poznato redakciji, ali nas je zamolio da ga ne objavljujemo.

Kako naglašava naš sagovornik, "nepovjerenje vam uliva kada vam se u blizini nalaze ljudi takvog načina života i odijevanja".

"I ne samo nepovjerenje nego i nespokoj, nemir", naglašava naš sagovornik.

Mještani ističu da nemaju ništa protiv ijednog naroda, ali se, kako kažu, plaše da će nešto ne propuste i da će onda biti kasno.

Upoznat je o svemu i opštinski načelnik Marinko Božović, koji je održao sastanak sa mještanima i kako kaže, stoji im na raspolaganju. 

"Ja sam primio uplašene stanovnike tog dijela opštine Istočna Ilidža i razgovarao sa njima. Odmah nakon tog sastanka kontaktirao sam nadležne organe. Radi se o Službi za poslove sa strancima i MUP-u. Dobio sam određene odgovore i nakon toga sam kontaktirao i vlasnika kuće, odnosno poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Savu Vulića. On mi je dao odgovor da oni treba da sredinom februara svakako napuste BiH i da im neće produžiti usluge iznajmljivanja kuće", rekao je Božović za "Nezavisne novine".

S druge strane, Vulić nije bio raspoložen da razgovar na ovu temu.

"Ništa, gluposti, 'ajde", rekao je Vulić i prekinuo vezu.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH naveli su da su, osnovu prikupljenih operativnih podataka, inspektori ove službe došli do saznanja da na području Istočne Ilidže boravi grupa stranaca koja praktikuje religijska uvjerenja na ekstreman način. 

"S tim u vezi, izvršen je inspekcijski nadzor, gdje je u dva privatna objekta vlasništva državljanina BiH S.V, u Ulici Meše Selimovića, Istočna Ilidža, zatečeno 37 stranih državljana", naveli su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Kako su dodali, u pitanju su porodice sa djecom, državljani Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale.

"Provjerom kroz službene evidencije utvrđeno je da su ušli u BiH tokom novembra 2021. godine i da borave u BiH po osnovu prava na bezvizni boravak. Strani državljani su prvobitno boravili na području Kantona Sarajevo, nakon čega su se nastanili u Istočnoj Ilidži", navode u Službi za poslove sa strancima BiH.

Dodaju da je dalje utvrđeno da za ta lica nije izvršena prijava adrese boravišta.

"Obavljen je razgovor sa državljaninom BiH, S.V, na okolnosti boravka stranaca u objektima u njegovom vlasništvu te je sankcionisan zbog neprijavljivanja stranih državljana", tvrde iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Dakle, u pitanju su državljani zemalja koji su oslobođeni pribavljanja vize za ulazak na teritoriji BiH, te imaju pravo na bezvizni boravak do 90 dana.

"Napominjemo da je Služba izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a, te oni ne prolaze kroz te evidencije ni po kom osnovu", ističu iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Dodaju da je ostvaren i kontakt sa nadležnom policijskom upravom, te je Služba informisana da ovi stranci nisu narušavali javni red i mir, niti činili krivična djela.

"Služba za poslove sa strancima zajedno sa drugim nadležnim bezbjednosnim agencijama vrši dodatne provjere za taa lica od čijeg ishoda će zavisiti dalje predmetno postupanje", naveli su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

I Policijskoj upravi Istočno Sarajevo prijavljeno je da se u naselju Kula nalaze strani državljani, zbog kojih građani tog naselja osjećaju uznemirenost.

"Policijski službenici izvršili su provjere i utvrdili identitet stranih državljana, a riječ je o državljanima SAD-a, Gvatemale i Kanade, među kojim se nalazi i određen broj maloljetnih lica. Ne raspolažemo informacijama da su navedena lica pripadnici ekstremističke sekte 'Lev Tahor'", naveli su iz PU Istočno Sarajevo, te dodali da je za sve informacije u vezi sa dolaskom i boravkom ovih lica nadležna  Služba za poslove sa strancima BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije