BiH

Mještani poručili sa protesta: Kravica se saginjati neće

Mještani poručili sa protesta: Kravica se saginjati neće
Foto: Srna | Mještani poručili sa protesta: Kravica se saginjati neće

BRATUNAC - Stotinak nezadovoljnih mještana mjesne zajednice Kravica kod Bratunca danas je kod spomenika u ovom mjestu održalo mirni protest pod motom "Kravica se saginjati neće" na kome su zatražili od načelnika opštine Srđana Rankića da počne sa rješavanjem problema ovog sela.

Predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Nenad Milovčević rekao je da se zahtjevi mještana Kravice odnose na rad ambulante, proširenje gradskog vodovoda na ovo područje, jer imaju problema sa vodosnabdijevanjem, a ni kvalitet vode koju koriste nije zadovoljavajuću, zatim na održavanje seoskih puteva, adaptaciju spomen-kompleksa za regiju Birač poginulim borcima u posljednjem ratu.

On je rekao da je zatraženo obećano otvaranje proizvodnog pogona u devastiranim objektima bivše zemljoradničke zadruge u ovom selu i zapošljavanje određenog broja nezaposlenih u tom pogonu, te izmirenje naknade vlasnicima izuzetog zemljišta za regulaciju korita Kravičke rijeke.

Milovčević je poručio da je rok za dobijanje odgovora na ove zahtjeve 20 dana i ukoliko do toga ne dođe biće organizovan masovniji protest u Bratuncu.

Odbornik u Skupštini opštine Bratunac Radenko Milanović, ratni komandant Kravičkog bataljona i ratni vojni invalid, rekao je da vlast mora da bude srevis građana, a ne da ih dijeli na pristalice i one druge, te da lojalne zapošljava bez konkursa i dijeli im plate.

On je zatražio od lokalne vlasti da poštuje zakone i obaveze koje ima prema građanima u svim dijelovima opštine i u suprotnom najavio masovnije proteste.

Predsjednik Predsjedništva bratunačke Boračke organizacije Kravičanin Željko Lazić ukazao je da opština ne izmiruje preuzete obaveze za rad Boračke organizacije jer načelnik nije mogao da postavi "svoje ljude" na njeno čelo i zbog toga ne mogu da plate račune i obilježe neke godišnjice stradanja u bratunačkim selima.

Predsjednik "Istočne alternative" Vojin Pavlović iz Kravice pozvao je mještane i tri odbornika iz ovog sela na jedinstvo i podsjetio da je opštinsko rukovodstvo prenijelo firmu "Malina" iz Kravice, gdje je njen rasadnik i plantaže, u Bratunac, gdje su premjestili upravu, a niko od mještana nije zaposlen.

"Organizovaćemo blokadu opštine i masovne proteste ukoliko ne promijene način rada i ne pokrenu rješavanje ovih zahtjeva", poručio je Pavlović, najavljujući mogućnost pokretanja inicijative za Rankićev opoziv.

Mještanin Zoran Milošević rekao je da je u posljednjih šest mjeseci 20 momaka iz Kravice otišlo u druge zemlje da bi našli zaposlenje, a njihove kuće ostaju prazne ili su u njima samo stari roditelji, što vodi do "umiranja" ovog mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije