BiH

Mladi HDZ-a: Atović mora biti smijenjen, retorika sukoba neprihvatljiva

Mladi HDZ-a: Atović mora biti smijenjen, retorika sukoba neprihvatljiva
Foto: Ilustracija | Mladi HDZ-a: Atović mora biti smijenjen, retorika sukoba neprihvatljiva
Srna

MOSTAR - Mladi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH poručili su da konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović mora biti smijenjen, da je njegova retorika sukoba neprihvatljiva i da mora biti sankcionisana.

U oštru osudu govora mržnje i retoriku sukoba konzula Atovića, Mladi HDZ-a su pozvali nadležne institucije, dva bošnjačka i srpskog člana Predsjedništva i Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara da reaguju na javno pozivanje na sukobe i mobilizaciju "bosanaca muslimana" na koje se aludira.

"Pozivamo i policijske i pravosudne institucije BiH na sve pravne korake prema navedenoj osobi za podsticanje međunacionalne mržnje, sukoba i oružanih obračuna koji su neprihvatljivi", navedeno je u saopštenju Mladih HDZ-a.

U saopštenju se navodi da je jasno da Atović nije u službi BiH nego u službi opasne i zapaljive retorike, čijim je korištenjem istovremeno naštetio i diplomatskom ugledu zemlje.

"BiH, uprkos problemima koji postoje i traže dogovor na najvišim političkim nivoima, ne treba radikalne pojedince koji će svojom retorikom zazivati destruktivnu sudbinu u BiH", istakli su Mladi HDZ-a BiH u saopštenju i poručili da će nastaviti da pozivaju na reakcije i sankcije za navedeno ponašanje.

Atović je dospio u žižu javnosti sredinom ove sedmice kada je objavio tvit u kojem poziva na rat, a završio ga je uz poklič "Alahu ekber" pod kojim su izvođeni teroristički napadi po Evropi i svijetu.

On je u tvitu naveo gdje sve imaju oružje koje im je potrebno, a riječ je o mjestima u kojima je u Federaciji Bih smještena namjenska industrija.

"Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse!. Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber", napisao je Atović na Twitteru, pa kasnije ugasio nalog.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije