BiH

Mladić: Britanski izvor potvrđuje što je dokazivao tim generalove odbrane

Mladić: Britanski izvor potvrđuje što je dokazivao tim generalove odbrane
Foto: N.N. | Mladić: Britanski izvor potvrđuje što je dokazivao tim generalove odbrane

BANJALUKA - Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je da britanski izvor, koji je objelodanio da osvajanje Srebrenice nije bio dio plana zvaničnog vrha Republike Srpske, potvrđuje sve što je dokazivao tim odbrane njegovog oca.

Mladić je istakao i da treba obratiti pažnju na dijelove dokumenta u kojima piše da su u Srebrenici bili specijalci britanskog SAS-a i to izvan trupa Unprofora.

Prema njegovim riječima, simptomatičan je i dio u kojem danski vojnici iskazuju sumnju u iskrenu namjeru ratnoj vladi u Sarajevu da pomogne Bošnjacima iz Srebrenice.

"Pravo je pitanje koliko još ima toga što se krije i što, na neki način, osvetljava da smo sve vreme bili u pravu kada smo govorili da je to manipulacija i da je istina ono što su navodile odbrane, ne samo generala Mladića nego i drugih", rekao je Darko Mladić za Radio-televiziju Republike Srpske.

Napad na Srebrenicu isprovocirala je bh. strana, Pale nisu imale plan za osvajanja enklave, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

U zvaničnom dokumentu Ministrastva odbrane Velike Britanije od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakcija holandskog bataljona nakon što je u to mjesto ušla Vojska Republike Srpske.

​Podjećamo, "Nezavisne" su prve objavile kako je sa tog dokumenta skinuta oznaka tajnosti i da se u njemu navodi da vrh RS nije imao plan da osvoji Srebrenicu. Više o tome čitajte na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije