BiH

Mlađenović: Očekujemo brz početak izgradnje graničnog prelaza

Mlađenović: Očekujemo brz početak izgradnje graničnog prelaza
Foto: N.N. | Mlađenović: Očekujemo brz početak izgradnje graničnog prelaza

BRATUNAC - Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović pozdravio je odluku Predsjedništva BiH kojom je zadužen Savjet ministara u tehničkom mandatu da za mjesec dana obezbijedi nedostajuća tri miliona KM za zaokruženje konstrukcije finansiranja izgradnje graničnog prelaza i terminala kod novoizgrađenog mosta "Bratoljub" na Drini između Bratunca i Ljubovije.

"Očekujemo da će ta odluka biti realizovana i da će brzo biti izabran izvođač i početi radovi. Koliko sam upoznat, Uprava za indirektno oporezivanje BiH je privela kraju proceduru izbora izvođača i bilo je potrebno zaokružiti kontrukciju finansiranja tog projekta", rekao je Mlađenović. 

On je istakao da je bilo krajnje vrijeme da se to pitanje riješi i da se krene u izgradnju graničnog prelaza koji će imati izuzetan značaj za razvoj, ne samo Bratunca, nego cijele regije, ali i za privredu iz unutrašnjosti BiH i Srbije, jer se skraćuje put i troškovi prevoza robe, čime će privredni subjekti ostvariti određene uštede. 

"To je pozitivna vijest, posebno za opštinu Bratunac, jer će rezultirati dodatnim zapošljavanjem lokalnog stanovništva i firmi prilikom izgradnje graničnog prelaza", naveo je Mlađenović. 

On je rekao da će to doprinijeti još većem interesovanju investitora za otvaranje privrednih subjekata u industrijskoj zoni koja će biti izgrađena uz granični prelaz, a koji će u cijelosti biti u opštini Bratunac i biće samo jedan zajednički terminal, čime će biti ubrzana procedura granične kontrole i prevoza putnika i robe. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su članovi Predsjedništva na današnjoj sjednici obavezali Savjet ministara u tehničkom mandatu da u roku od 30 dana obezbijedi dodatna tri miliona KM za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija da bi to pitanje bilo riješeno. 

Načelnik Odjeljenja za kominukacije Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Ratko Kovačević danas je rekao da ukupna vrijednost izgradnje novog graničnog prelaza Bratunac, prema projektnoj dokumentaciji, iznosi 14,5 miliona KM, pri čemu u ovom trenutku UIO ima obezbijeđenih 7,5 miliona KM, dok su dodatna 3,5 miliona KM bila predviđena u budžetu UIO za 2019. godinu. 

Dvije godine su prošle od kada je izgrađen most "Bratoljub", koji povezuje Bratunac u Republici Srpskoj sa Ljubovijom u Srbiji. 

Most, čiju je izgradnju finansirala Srbija, nije pušten u upotrebu jer BiH nije sagradila granični prelaz. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije