BiH

Pratite nas na Google news

Mlinarević: Spuštanje zastave je ljudski i patriotski gest

Mlinarević: Spuštanje zastave je ljudski i patriotski gest
Foto: Facebook/Martina Mlinarević | Mlinarević: Spuštanje zastave je ljudski i patriotski gest
N.N.

SARAJEVO - Potez ambasadorke BiH u Češkoj Republici Martine Mlinarević koja je nakon iznenadne smrti bh. književnika Bekima Sejranovića spustila zastavu BiH na pola koplja na zgradi Ambasade u Pragu, izazvao je mnogo polemike i oprečne reakcije javnosti.

To nije naišlo na odobravanje Ministarstva inostranih poslova BiH, te je ministarka Bisera Turković kazala kako je taj postupak nedopustiv.

"Nedopustivo je da se takve stvari rade. Po tome ispada da bi svako od nas mogao da u instituciji u kojoj radi traži spuštanje zastave na pola koplja ako mu umru roditelji ili neko drugi. Vjerovatno je u pitanju neznanje, ali pisano će morati da se izjasni o tome", kazala je Turković u izjavi za Srnu.

Dodala je i da će se ambasadorka BiH u Češkoj Republici morati pismeno očitovati i obrazložiti po čijem nalogu je to učinila.

S druge strane, u izjavi za Klix.ba Mlinarević kaže kako će se vrlo rado očitovati pismeno, ali da taj zahtjev još uvijek nije dobila.

"Najavljeno je da će biti zatraženo moje pismeno očitovanje, međutim takav zahtjev još nisam dobila, te ću se očitovati po primitku istog. U potpunosti sam upoznata sa svim pravilima vezanim za spuštanje zastave na pola koplja", kazala je Mlinarević.

Dok se ne očituje pismeno o svemu, njen čin je, kaže Mlinarević, prije svega bio ljudski i patriotski.

"To je bio ljudski i patriotski gest kao posljednji pozdrav jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca, koji je višestruko promovirao našu državu svojim djelima i bio omiljen u cijeloj regiji i šire", kazala je bh. ambasadorica u Češkoj Republici.

Federalni mediji pišu da je najnezadovoljniji potezom ambasadorke bio zamjenik ministarke inostranih poslova BiH Josip Brkić (HDZ).

Kako navode, Brkić je zatražio od Kabineta ministarke Bisere Turković da se utvrdi "na temelju koje odluke nadležnog tijela je spuštena zastava Bosne i Hercegovine na pola koplja u Ambasadi u Pragu te da li je takva instrukcija poslana iz MVP BiH".

Takođe, od Mlinarevićeve je traženo da obriše objave na Twitteru, što je ona odbila učiniti.

"Umro je najtalentiraniji pisac mlade bosanskohercegovačke generacije. Tebi nije ni pokoj, ni smiraj, na kraju, nego bistro Bekime… Ti si rijeka bio i rijeka ostao", objavila je Mlinarević na Twitteru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije