BiH

Mnogo revizorskih zamjerki na premještanje državnih službenika

Mnogo revizorskih zamjerki na premještanje državnih službenika
Foto: Ilustracija | Mnogo revizorskih zamjerki na premještanje državnih službenika

SARAJEVO – Kancelarija za reviziju institucija BiH od ukupno 74 revidirane institucije za 2018. godinu, za njih šest je dala mišljenje s rezervom, 55 pozitivnih mišljenje uz skretanje pažnje, 12 čisto pozitivnih mišljenja, a u jednom slučaju uslijed ograničenosti obima revizije Kancelarija se suzdržala od davanja mišljenja.

U saopštenju iz Kancealrije za reviziju institucija BiH navedeno je da je ukupno izvršenje budžeta revidiniranih institucija iznosilo 935.014.410 KM te da je institucijama dato 489 preporuka.

Kada je riječ o osnovama za izražavanje mišljenja s rezervom na finansijske izvještaje ili usklađenost o poslovanju, revizori su recimo najviše zamjerki imali na interno premještanje zaposlenih, zatim neusklađenost glavnih knjiga i evidencija ali i probijanje rokova.

"Direkcija za evropske integracije je interno i eksterno premjestila državne službenike u periodu trajanja probnog rada, a za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta nakon premještaja aktivirala je rezervnu listu uspješnih kandidata i na taj način na raspisani konkurs za tri radna mjesta primila osam državnih službenika s tim da je dva državna službenika nakon samo tri mjeseca ekterno premjestila u drugu instituciju", naveli su revizori.

Slično je bilo i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH gdje su vršeni interni premještaji, unapređenja i eksterni premještaji državnih službenika u periodu probnog rada što je za posljedicu imalo takođe aktiviranje rezervnih listi uspješnih kandidata.

"Uslijed utvrđenih nedostataka pri popisu sredstava i obaveza, nismo bili u mogućnosti potvrditi tačnost bilansnih pozicija u dijelu potraživanja, obaveza i stalnih sredstava Ministarstva", navedeno se u izvještaju revizije kada je u pitanju Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije