BiH

Pratite nas na Google news

Mur: Bošnjaci, Srbi i Hrvati koji žive zajedno - moji heroji

Mur: Bošnjaci, Srbi i Hrvati koji žive zajedno - moji heroji
Foto: Arhiva | Mur: Bošnjaci, Srbi i Hrvati koji žive zajedno - moji heroji
Tanjug

SARAJEVO - Odlazeći šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je da su ljudska prava svuda u svijetu, pa tako i u BiH, pod prijetnjom, ali i da su Bošnjaci, Srbi I Hrvati koji u BiH žive zajedno i imaju istu tešku sudbinu njegovi "heroji i inspiracija".

"Vidimo i previše populizma, retorike, posebno političara ali, ne samo od njih. Mnogo pojedinaca piše svoje komentare, previše je govora mržnje, užasnih riječi...", rekao je Mur za Radio Sarajevo.

On smatra da se moraju obnoviti, zaštiti, i braniti ljudska prava i principe, uključujući naravno slobodu govora.

"Mnogo ljudi upravo zlouporabljava slobodu govora u BiH, ali i u drugim zemljama", kaže Mur.

"Naša misija su predavanja i stalne lekcije o ljudskim pravima, da ih moramo braniti u bilo kojem slučaju. Ovih dana vidjeli smo prijetnje smrću novinaru, kao i fizički napad u Kiseljaku na ženu i maloljetno dijete. Ljudska prava su stalno napadana", naveo je Mur.

Govoreći o napretku u BiH, Mur kaže da je generalna ocjena da od opštih izbora 2014. godine po ovom pitanju ima napretka.

"Vidjeli smo i pozitivne reakcije nakon inicijative Evropske unije, odnosno Berlina i Londona, za reformama. Posmatrajući čitavu regiju, takođe postoji napredak", kazao je Mur.

Podsećajući da je ostalo još malo više od godinu dana do novih opštih izbora, Mur kaže da su šanse za veliki napredak male.

"Na kraju, moram dodati, na lokalno nivou stalno vidim pozitivne primjere i napredak. Nije samo riječ o toleranciji, nego i poštovanje prema susjedima u najmanjim mjesnim zajednicama, u ruralnim krajevima. Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Hrvati i Srbi žive zajedno, imaju iste vrijednosti i istu tešku sudbinu. Oni su moji heroji i inspiracija", rekao je Mur.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije