BiH

NATO: MAP ne prejudicira odluku o članstvu u Alijansi

NATO: MAP ne prejudicira odluku o članstvu u Alijansi
Foto: N.N. | NATO: MAP ne prejudicira odluku o članstvu u Alijansi

BRISEL - Akcioni plan za članstvo (MAP) je program savjeta, pomoći i praktične podrške NATO-a koji je prilagođen individualnim potrebama pojedine zemlje i ne prejudicira bilo kakvu odluku o članstvu u Alijansi, navode iz Sjeveroatlantskog saveza.

U saopštenju objavljenom na veb stranici NATO se navodi da su trenutni učesnici ovog programa BiH i Sjeverna Makedonija i precizira da zemlje učesnice u MAP-u predaju individualne godišnje nacionalne programe koji sadrže političke, ekonomske, bezbjednosne i pravne aspekte, kao i odbrane i resursa.

Iz NATO-a ističu da MAP uključuje političke i tehničke savjete, ako i godišnje pojedinačne sastanke svih članica NATO-a sa zemljama koje žele da pristupe Alijansi, i to na nivou Sjeveroatlantskog savjeta, kako bi se na osnovu izvještaja o godišnjem napredovanju procijenio uspjeh potencijalnih budućih članica.

Ključni element MAP-a jeste pristup planiranju odbrane, koji podrazumijeva elaboraciju i pregled usaglašnjenih ciljeva planiranja, navodi se u saopštenju NATO.

U saopštenju objavljenom 18. februara navodi se da MAP pruža povratne mehanizme za napredak zemalja koje žele da postanu članice NATO-a.

MAP je pokrenut u aprilu 1999. godine na Samitu NATO-a u Vašingtonu, sa ciljem da se zemljama koje žele da postanu članice Alijanse pomogne u vršenju priprema za pristupanje savezu.

Proces se u velikoj mjeri oslanja na iskustvo stečeno tokom procesa pristupanja Češke, Mađarske i Poljske, koje su postale članice NATO-a 1999. godine.

Učešće u MAP-u pomoglo je pristupanju Bugarske, Estonije, Letonije, Litvanije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Albanije, Hrvatske i Crne Gore.

BiH je pozvana da učestvuje u MAP-u 2010. godine, a ministri spoljnih poslova su u decembru 2018. godine donijeli odluku da je NATO spreman da prihvati prvi godišnji program BiH.

Sjeverna Makedonija je učesnik MAP-a od 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije