BiH

NATO pomaže BiH ne samo u pitanjima reforme odbrane

NATO pomaže BiH ne samo u pitanjima reforme odbrane
Foto: N.N. | NATO pomaže BiH ne samo u pitanjima reforme odbrane

BANJALUKA, SARAJEVO - Još od misije IFOR-a, prve postratne međunarodne vojne snage pod vodstvom NATO-a u BiH koja je pomogla učvršćivanju mira i odvajanju zaraćenih strana kako bi se implementirao najkritičniji dio vojnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, NATO je bio na raspolaganju BiH u reformskim procesima koji su se odnosili na odbranu.

Iako je NATO u BiH prisutan od tada do danas, dio građana BiH i dalje nije upoznat da NATO u BiH danas funkcioniše kroz Glavni štab koji je u BiH došao na poziv Predsjedništva BiH. Iako je glavna funkcija Štaba pomoć u sprovođenju reforme odbrane i priprema za eventualno članstvo u NATO-u, NATO pomaže BiH i u prilikama i situacijama koje se ne odnose direktno na ove reformske procese.

Glavni štab NATO-a i pripadnici Oružanih snaga SAD su, primjera radi, prije nekoliko dana BiH isporučili zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva kako bi Aerodromu Sarajevo omogućili da lakše obavlja svoje operacije zbog virusa korona. Slične donacije u proteklom periodu isporučivane su u svim dijelovima BiH, uključujući i Republiku Srpsku. Ova vrsta pomoći proslijeđena je nakon što su se vlasti BiH obratile NATO-ovom Centru za pomaganje pri katastrofama i koordinaciju EADRCC, što predstavlja NATO-ov glavni civilni centar za pomoć koji je otvoren 24 časa dnevno i svih sedam dana u sedmici. NATO pomoć BiH dostavljalo je 16 zemalja članica i partnerskih zemalja.

Jedan od projekata je i namjera vraćanja tradicije vojnih ambulanti u BiH, a projekat je iniciran od strane NATO-a i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koja je snosila kompletan finansijski teret uspostavljanja četiri vojne ambulante u četiri grada u BiH. Ovaj projekat je još jedan ilustrativni primjer na koji način se NATO angažuje u BiH - ne samo na pitanjima koja se odnose na reformu vojnih kapaciteta i razvijanje odnosa sa NATO-om, već da na praktičan način pomogne pripadnicima Oružanih snaga BiH, ali i široj populaciji u oblastima koje nisu usko vezane za pitanja NATO integracija.

Cilj izgradnje vojnih ambulanti u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Čapljini je unapređenje zdravstvene zaštite pripadnika OS BiH, ali i pružanje mogućnosti školovanja novog zdravstvenog kadra i izgradnje zdravstvenih kapaciteta koji mogu pomoći i široj zajednici. Prošle godine obavljeni su svi pripremni radovi koji se odnose na nabavku i opremanje objekata. Dio građevinskih radova izvode pripadnici OS BiH, a dio civilne građevinske firme.

Prva vojna ambulanta u BiH otvorena je u Republici Srpskoj, u banjalučkoj kasarni "Kozara" u maju, a na svečanosti su, osim Vilijama Edvardsa, komandanta NATO štaba u Sarajevu, i Meta Filda, britanskog ambasadora, prisustvovali i Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, i general-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH. Radove su dijelom izvodili pripadnici građevinske službe OS BiH, a dijelom građevinske firme iz BiH uz tehničku podršku majora Elvisa Mujčinovića i arhitektice potporučnice Ane Jojić. Na ovoj lokaciji nalazili su se potpuno devastirani objekti bez ikakve opreme i uslova za rad. Kroz projekat objekti su sanirani i nabavljene su medicinska i tehnička oprema, a uposleno je medicinsko osoblje koje će u novim objektima pružati medicinsku pomoć.

Slična ceremonija održana je nešto kasnije u kasarni Oružanih snaga BiH "Dubrave" kod Tuzle, a u narednom periodu očekuje se otvaranje vojnih ambulanti u Sarajevu i Čapljini, čime će ovaj projekat biti u potpunosti zaokružen.

Bez obzira na emocije i neriješena pitanja koja još opterećuju odnose NATO-a s BiH, projekti poput ovih mogu povezati ljude i demonstrirati da postoje načini kako se problemi mogu rješavati. Predavanjem dokumenta "Pregled odbrane" BiH je napravila sljedeći korak u saradnji s NATO-om, a sve dok obični građani mogu osjetiti benefite koje saradnja donosi postoji optimizam da će saradnja s NATO-om biti čvršća i sadržajnija.

Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije