BiH

NATO pruža podršku miru u operacijama širom svijeta

NATO pruža podršku miru u operacijama širom svijeta
Foto: N.N. | NATO pruža podršku miru u operacijama širom svijeta

BRISEL - Na prostorima zapadnog Balkana NATO je uglavnom poznat po misijama IFOR, SFOR i KFOR, koje su obilježile drugu polovinu devedesetih godina nakon ratova na ovim prostorima, ali manje su poznate druge misije koje ova alijansa i danas ima širom svijeta, o kojima ćemo danas govoriti.

Samo podsjećanja radi, IFOR je prva NATO kopnena operacija nakon osnivanja van teritorije svojih zemalja članica, a nastala je nakon što UN nije uspio da obezbijedi stabilnost na teritoriji BiH. IFOR je nakon godinu dana zamijenjen drugom NATO misijom, SFOR, po obimu i kapacitetima znatno manjom od IFOR-a, a koja je 2004. godine ustupila mjesto evropskoj misiji EUFOR.

KFOR je NATO misija na teritoriji Kosova, a ona je važna i zbog toga što je jedina snaga sposobna garantovati bezbjednost srpskog stanovništva u pokrajini, zbog čega i Vlada Srbije želi da se ovaj mandat nastavi. KFOR je upravo najvažniji predmet saradnje i dijaloga Srbije sa NATO-om. 

Što se tiče ostalih NATO misija, najvažnija je ona u Avganistanu, a prema informacijama koje smo dobili od NATO-a, njena glavna uloga je ograničena na neborbene aktivnosti, odnosno trening i savjetovanje. Počela je 2015. godine, a glavni centar je u Kabulu, dok su četiri ispostave razmještene na sjeveru, istoku, zapadu i jugu zemlje.

"Pravni osnov za misiju 'Odlučna podrška' je formalni poziv Vlade Avganistana i sporazum između NATO-a i te zemlje SOFA, koji je postavio pravila za djelovanje misije savezničkih trupa", naglašavaju u NATO-u, uz napomenu da je rezolucija UN-a jednoglasno usvojena 12. decembra 2014. Uprkos odluci da se savezničke snage povuku iz Avganistana, u NATO-u naglašavaju da će NATO nastaviti podršku procesu jačanja mira koji će voditi Avganistanci.

Pored misije KFOR-a, koja i dalje traje, jedna od najvažnijih NATO misija je osiguranje mediteranskog prostora, koja je začeta nakon terorističkog napada 11. septembra na Ameriku.

"U oktobru 2001. godine započeo je operaciju 'Aktivni napor', koja je fokusirana na detektovanje i odvraćanje terorističkih aktivnosti u Mediteranu. Operacija je završena u oktobru 2016. godine, a naslijedila ju je operacija 'Morski čuvar', fleksibilna mornarička operacija koja može provoditi čitavu lepezu bezbjednosnih zadataka", naglašavaju u NATO-u.

"Morski čuvar", kako nam je objašnjeno, ima tri komponente - nadgledanje situacije, protivterorističke aktivnosti i izgradnja lokalnih kapaciteta.

"Ako saveznici tako odluče, mogli bi takođe provoditi druge zadatke, poput obezbjeđivanja slobodne plovidbe ili zaštite kritične infrastrukture", kažu oni.

Važna misija je i "Vazdušno patroliranje", koja je započeta nakon ruskog pripajanja  Krima 2014. godine, a podrazumijeva nadgledanje vazdušnog prostora nad zemljama članicama, posebno u slučaju kada zemlja članica u pitanju nema vlastitu borbenu avijaciju.

"NATO je angažovao vazdušne patrole iznad Albanije, Crne Gore i Slovenije, kao i u regionu Baltika", naglašeno je.

Osim ove, NATO trenutno provodi i operaciju "Misija Irak", koja je lansirana na samitu NATO-a u julu 2018, kojem su prisustvovali i novinari "Nezavisnih novina" i "Oslobođenja". Operaciju je formalno zatražila Vlada Iraka u koordinaciji s Koalicijom protiv Islamske države.

"Radi se o neborbenoj misiji s ciljem izgradnje kapaciteta, a u nju je uključeno više stotina NATO trenera. Treneri pomažu iračkim snagama da obezbijede vlastitu zemlju", naglašeno je.

Značajna je i operacija podrške Afričkoj uniji, koja podrazumijeva mirovne misije na afričkom kontinentu.

"Od juna 2007. NATO je pomagao u misijama u Somaliji kroz obezbjeđenje vazdušne podrške i pomorskog transporta mirovnih trupa Afričke unije", naglasili su oni.

Kroz sve ove operacije NATO zadržava globalno prisustvo i, kako je istaknuto, pomaže obezbjeđivanju globalnog mira.

Aktivne misije NATO-a:

  • KFOR na Kosovu
  • "Morski čuvar" na Mediteranu
  • Trening misija u Iraku
  • "Odlučna podrška" u Avganistanu
  • Vazdušne patrole nad NATO prostorom
  • Mirovne operacije u sklopu podrške Afričkoj uniji

(Objavljivanje ovog teksta je dijelom  finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije