BiH

NPRS: Ne treba nam diplomatija samoponižavanja

NPRS: Ne treba nam diplomatija samoponižavanja
Foto: Ustupljena fotografija | NPRS: Ne treba nam diplomatija samoponižavanja
N.N.

BANJALAUKA - U godinama iza nas, bili smo svjedoci da snishodljivost političara u Republici Srpskoj prema Briselu i Vašingtonu, koji nemaju stav u skladu sa međunarodno-pravnim normama, kao ni domicilnim pravnim normama, a time ni kredibilitet kao osnov političkog uvažavanja, rezultiraju izuzetno lošom sveukupnom situacijom u Republici Srpskoj i BiH saopšteno je iz stranke Naša priča Republika Srpska.

Bez meritornosti nema ozbiljnog stava, bez stava nema kredibiliteta, a bez kredibiliteta nema uvažavanja.

Stranka Naša priča Republika Srpska ističe da osnov za meritornost mora da bude međunarodno-pravni poredak zasnovan na pravnim normama, a ne na jednostrano nametnutim pravilima. Nepoštovanje pravnih normi ima za posljedicu pravne sankcije, dok nepoštovanje nametnutih pravila dovodi do podjarmljivanja manjih država, naroda, od strane svjetskih sila, koje ne preuzimaju odogovornost za svoje ponašanje. Ni vestfalski poredak nije bio skup pravila, već institucionalni rezultat interakcije država.

"Da bismo bili uvažavani, moramo da imamo stav koji je u skladu s međunarodno-pravnim sistemom. Sve izvan toga je lično snishodljivo politikanstvo koje narod dovodi na rub egzistencije. Od snishodljivih političara, ušuškanih ličnim interesima, narod može da očekuje samo površne i komične manifestacije fundamentalnog problema.

Prestanak obezbjeđivanja i poštovanja procedura u odnosima između država, rezultat je snishodljive nesposobnosti političara da zauzmu stav na osnovu meritornosti. Posljedica snishodiljvosti političara, bez meritornog stava, jeste degradacija upravljanja između ravnopravnih država u okviru zajedničkog koordinatnog sistema definisanog skupom pravnih normi u interakciji između država, čiji je najviši izraz Povelja UN, sastavljena uzimajući u obzir sva iskustva međunarodne politike u prvoj polovini 20. vijeka. Nakon što su vestfalski principi i iz njih izvedene norme formalnog međunarodnog prava, postale univerzalne, zadatak diplomata se zasniva na praćenju sprovođenja prava, a u slučaju sukoba interesa država, traženju rješenja na osnovu postojećih pravnih normi.

Ko od Brisela i Vašingtona vlast prosi, ne može barjak u Republici Srpskoj da nosi!

Međutim, "svjetski poredak zasnovan na pravilima", postao je centralan u retorici diplomata zapadnih država i njihovih političkih marioneta na našim prostorima. On ima za cilj da eliminiše trajne i fiksirane opšte pravne norme u korist onih koji pravila nameću. Sredstva prinude su pravila, sebični interesi onih koji pravila uspostavljaju i kojima se možemo oduprijeti isključivo u skladu s međunarodno-pravnim normama. Sljedstveno, ne treba nam diplomatija samoponižavanja, nego politika međunarodno-pravnog uvažavanja! Zato, Republika Srpska treba da bude naša priča - a ne tuđa!" navodi se u saopštenju stranke Naša priča Republika Srpska koju je potpisao prof. dr Zoran Kalinić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije