BiH

Odbačen Inckov zahtjev: Visoki predstavnik ne može biti nadređen RS

Odbačen Inckov zahtjev: Visoki predstavnik ne može biti nadređen RS
Foto: Velibor Tripić | NS RS: Visoki predstavnik ne može biti nadređen Srpskoj
Srna

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras zahtjev visokog predstavnika i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Usvojeni zaključak odnosi se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj, navodi se u usvojenim zaključcima koje su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka.

Narodna skupština odbacuje "bonska ovlaštenja" i konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom 10, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. bonska ovlaštenja.

Zaključke je podržalo 53 od 56 prisutnih poslanika u sali, dok niko nije glasao protiv, niti je bilo uzdržanih.

Poslanici SDS-a i PDP-a nisu se izjašnjavali o ovim zaključcima.

Zaključke su prije glasanja usaglasili svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali PDP i SDS.

O zaključcima nije bilo poslaničke rasprave.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2020. godine.

Narodna skupština Republike Srpske razriješila je dužnosti direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske Slavena Dujakovića, a za vršioca dužnosti direktora imenovala Draženku Janjanin.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je rad 16. redovne sjednice parlamenta Republike Srpske. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije