BiH

NS RS o budžetu za 2020: Više para za investicije, zdravstvo i reforme

NS RS o budžetu za 2020: Više para za investicije, zdravstvo i reforme
Foto: N.N. | NS RS o budžetu za 2020: Više para za investicije, zdravstvo i reforme

BANJALUKA - Narodna skupština RS danas je raspravljala o Prijedlogu budžeta RS za 2020. godinu, koji je, kako je rekla Zora Vidović, ministarka finansija, s ukupno 3,4 milijarde maraka veći za 110 miliona od ovogodišnjeg.

Vidovićeva je istakla da je budžet ambiciozno postavljen, ali realan, te je naglasila da su povećana izdvajanja za investicije, grantove i subvencije, pomoć socijalnim kategorijama, poboljšanje stanja u zdravstvu, te za sprovođenje zacrtanih reformi u Programu ekonomskih reformi.

Upravo su ove formulacije zasmetale opozicionim poslanicima, koji su kritikovali budžet, istakavši da se previše daje za helikoptere, limuzine i za diskreciono korištenje, a da nema dovoljno novca za udžbenike za svu djecu iz ugroženih kategorija.

Vidovićeva je, pak, naglasila da se sve obaveze ispunjavaju, da se smanjuje deficit, otplaćuju dugovi, smanjuju nova zaduženja i povećava rast. Ona je dodala da Vlada predviđa ostvarivanje budžeta i veći rast od ovogodišnjeg čak i bez planiranih investicija koje se očekuju deblokadom formiranja Savjeta ministara i infrastrukturnih projekata, poput izgradnje autoputeva u narednoj godini, za šta je rekla da će dodatno povećati i zaposlenost i rast. Odrečno je odgovorila na tvrdnje iz opozicije da Vlada planira prodaju "Elektroprivrede RS", te je podvukla da bi se založila za povećanje PDV-a samo ako bi se uvele dvije stope, po kojoj bi viša stopa bila na luksuz.

I iz boračke i penzionerske populacije imali su primjedbe na izdvajanja za njihove članove. Tako je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS, rekao da su borci izuzeti iz niza socijalnih mjera koje je donijela Vlada, te da se broj nezaposlenih boraca I i II kategorije popeo na 9.910, a da je naknada na osnovu boračkih dodataka za mnoge od njih jedino primanje.

"Tražimo i da Vlada izmijeni Uredbu o boračkom dodatku, da nezaposleni demobilisani borci ostvare pravo na mjesečni dodatak, te da se nastavi s Akcionim planom za samozapošljavanje boračkih kategorija", istakao je.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, rekao je da su budžetom kažnjeni penzioneri s punim stažom, te da je Vlada dio njihovih primanja prenijela na one koji su penzionisani po drugim osnovama.

"Penzioneri su oštećeni za sto miliona maraka i ovim budžetom će biti veoma kažnjeni u narednoj godini. Neće imati povećanja penzija ni za jednu marku", rekao je on.

U opoziciji su još kritikovali što se i ove godine budžet donosi po hitnom postupku, iako je to suprotno zakonu, a ukazali su i na nedostatak odgovornosti uprava u javnim preduzećima za loše rezultate. Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, rekao je da će njegova stranka predstaviti amandman za moratorij na novo zapošljavanje, a Senad Bratić, ispred koalicije "Zajedno za BiH", zatražio je više novca za povratničku populaciju.

Igor Žunić, šef Kluba SNSD-a, istakao je da bi RS trebao još jedan budžet da se ispoštuju sve želje opozicionih poslanika, te je dodao da je Vlada učinila maksimalan napor da se budžet raspodijeli na pravičan način.

Žunić je rekao da je budžet Srpske za narednu godinu više socijalni nego razvojni, ali da se u njemu ostavljaju mogućnosti za značajne investicije bez uzimanja kredita. "Naravno, velike investicije i dalje moramo raditi kreditnim sredstvima, ali zadužujući se pod najpovoljnijim uslovima", rekao je Žunić.

Poslanice formirale neformalni klub

Poslanice u Narodnoj skupštini RS formirale su danas neformalni klub žena u parlamentu, a naglasile su da im je cilj da se na ovaj način bore ne samo za veća prava žena u parlamentu, već i za veća prava žena i djece u društvu.

Dušica Savić, poslanica SNSD-a, rekla je da joj je drago što su sve poslanice pristupile klubu te naglasila da svaka od njih i dalje ostaje u svojim stranačkim klubovima.

Kao prvi zadatak nakon izbora rukovodećih tijela istakle su zalaganje za veće poštovanje žena, a pola u šali - pola u zbilji zaprijetile su kolegama poslanicima da će oduzeti skupštinski kvorum ako ih ne budu tretirali uz uvažavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije