BiH

NS RS o pismu visokog predstavnika 27. aprila

NS RS o pismu visokog predstavnika 27. aprila
Foto: Arhiva / Ilustracija | NS RS o pismu visokog predstavnika 27. aprila

BANJALUKA - Narodna skupština RS će na prvoj narednoj redovnoj sjednici raspravljati o pismu Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, da se uklone povelje dodijeljene ljudima osuđenim za ratne zločine.

Kako je rekao Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, na Kolegijum parlamenta je odlučio da će prvo biti završena 15. sjednica, a odmah nakon njenog zaključivanja počeće sjednica na kojoj će jedna od tačaka biti Inckovo pismo.

Čubrilović je istakao da ne postoji nijedan pravni dokument kojim bi moglo da se tretira pismo visokog predstavnika NS RS, te dodao da je tumačenje nekih pravnika da je jedini način da se povelje oduzmu sudskim putem.

"Vidjećemo kakav će stav i odgovor na pismo visokog predstavnika zauzeti NS RS", rekao je Čubrilović i dodao da je na dnevni red te sjednice uvršteno i upoznavanje parlamenta o razgovorima unutar političkih odnosa u BiH, a među tačkama će biti, između ostalog, izbor predsjednika Ustavnog suda RS.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a, rekao je da očekuje da će poslanici zauzeti zajednički stav o Inckovom pismu te mu odgovoriti da nema pravo da na takav način komunicira s najvišim zakonodavnim tijelom Srpske. Žunić je rekao da je pismo jedna vrsta ultimatuma i ucjene kojim Incko pokušava da degradira Narodnu skupštinu RS. Dodao je da je pismo duboko uvrijedilo srpski narod, narodne poslanike i degradiralo NS RS.

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a, kaže da je stav njegovog kluba da povelje ne treba povlačiti i da treba insistirati na tome da se o toj temi ne razgovara na plenarnoj sjednici, već na odboru koji je donio odluku da se te povelje dodijele.

"Zanimljivo je da je Incko poslao ovaj zahtjev kad je prestao ići kod Dodika na slavu. Dok je išao na slavu povelje mu nisu smetale", rekao je Stanić. Mišljenja je i da će vladajuća većina biti protiv da se povelje povuku.

Incko je u februaru uputio pismo predsjedniku NS RS u kojem je tražio da se Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, Momčilu Krajišniku, prvom predsjedniku NS RS, i Biljani Plavšić, bivšoj predsjednici RS, oduzmu povelje jer ih je Haški tribunal osudio za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije